Published On: Sub, stu 5th, 2016

Japanci izravnali Zemlju: Evo kako izgleda svijet

Karta svijeta

Japanski arhitekt i umjetnik Hajime Narukawa kreirao je ono što se čini kao najvjerniji prikaz svijeta.
Tradicionalna karta svijeta, poznata kao Mercator karta koju je napravio Geradus Mercator 1569., najčešće je viđen prikaz našeg planeta koji je ujedno i strašno netočan. Primjerice, na toj su karti Anktarktika i Greenland potpuno izobličeni te djeluju znatno veće nego što doista jesu s obzirom na kopnene mase u blizini ekvatora, poput Centralne Afrike.
 | Author: Wikipedia
Sada japanski umjetnik i arhitekt Hajime Narukawa vjeruje kako je uspio riješiti problem star 447 godina oko realnog prikazivanja kopna i oceana na Zemlji – zahvaljujući tzv. origami karti. Kako bi stvorio savršeno proporcionalnu kartu, Narukawa je podijelio sferični globus u 96 trokuta koje je potom izravnao i prenio u tetrahedron, što omogućuje da se karta rastavi u trokute zadržavajući proporcije područja.
 | Author: AuthaGraph
Narukawa je za svoju kartu dopio najpoznatiju japansku nagradu za dizajn 2016. – Good Design Award, a godinu prije je dobio istu tu nagradu za svoj izum robotske ruke. “Ova pravokutna karta svijeta nazvana AuthaGarph World Map napravljena je jednakim dijeljenjem sferične površine. Ona može biti popločena u bilo kojem smjeru, bez vidljivih šavova. Iz ove pločica-karte mogu se kadrirati razna područja iz centra”, napisao je Narukawa na svojoj internet stranici. Ovako izgleda svijet u stvarnom omjeru:
 | Author: AuthaGraph
Na njegovoj se internet stranici može naručiti ta karta koja je 841 mm široka i 594 mm visoka, no ističe kako, iako je vjeran prikaz Zemlje – i dalje nije savršena.
express.hr