Published On: Pet, srp 15th, 2016

JAJAČKA MLADOST NA NOGAMA: Učenici će bojkotirati nastavu zbog osnivanja nove škole

JAJCE – Nije jasno tko indoktrinira mlade Jajčane krivom heraldikom, i tko je Hrvatima u Jajcu dao zastavu RH, “Srbima” Srbije dok bošnjačka djeca nose zastavu BIH. Nije li zastava BIH, makar ovakva bezlična i nametnuta kakva jest, ipak zastava koja se odnosi na sva tri naroda u BIH.  Tko je smislio taj narativ koji se prenosi čak i na našu djecu? Narativ po kojem je državno eto “bošnjačko” dok je srpsko i hrvatsko u BIH projekt RH i Srbije? Nadajmo se da se radi o nenamjernm previdu. Ako je netko htio naglasiti etničku mješovitost Jajca i njegov kolorit, postoje etničke zastave konstitutivnih naroda u BIH i nema razloga da ih se izbjegava.

Idemo na vijest.

Članovi Vijeća učenika Srednje škole “Nikola Šop” i Srednje strukovne škole u Jajcu odlučili su danas da početak školske godine bojkotuju protestima zbog inicijative, a potom i odluke o osnivanju srednje škole na “bosanskom” jeziku u ovom gradu. Svoj stav o podjeli škola u gradu na Plivi srednjoškolci su proteklih dana iskazali na mirnim protestima. Mišljenja su da će takav poduhvat dodatno podijeliti Jajce i mlade, jer, kako tvrde, treba da postoji nacionalna grupa predmeta, kao i drugi načini da se svi interesi zadovolje.

“Inicijativa je s te strane nedopustiva jer ona utiče na sve nas danas i sve mlade i djecu koji treba da prođu kroz obrazovni sistem. Mi se odlično razumijemo i integrišemo kroz odrastanje, dok je predložena posebna škola zagarantovana podjela koja nije potrebna nikome, posebno ne Jajcu”, napomenuo je danas za “Nezavisne” Ivica Jukanović, predsjednik Vijeća učenika.

Istina je, kaže on, da postoji i određeni broj đaka, odnosno njihovih roditelja, koji ne dijele mišljenje s njim. “To je prirodno. Ima ih oko 30 koji su za posebnu školu, ali nas ima više stotina koji tražimo zajedničko funkcionisanje pod školskim krovom. I to je dobro”, napomenuo je on. Katica Čerkez, ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona, potvrdila je “Nezavisnim” da će danas imati sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa cijelog područja ovog kantona. “Što se tiče škole u Jajcu, mi smo postupili po zahtjevu roditelja. Dakle, niko se nije samoinicijativno odlučio za novu školu.

Treba razgovarati sa roditeljima i vidjeti kakvo je zaista realno stanje na terenu u SBK”, napomenula je ona. Osnivanje nove škole na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona u utorak je podržao 21 zastupnik, četiri su bila protiv, a pet ih je bilo suzdržano. Škola će, kako je objašnjeno, biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar, a nova radna mjesta odnose se samo na direktora i sekretara škole, dok će školski odbori raditi bez naknade.

Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, odbornik SDA Elvedin Mušanović rekao je novinarima da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće finansijski opterećivati budžet. “Bili bismo najsretniji da imamo zajedničku nastavnu jezgru na nivou BiH, ali je ovo bila jedina ponuđena varijanta.

Novi pravni subjekt, u kojem će učenici bošnjačke nacionalnosti imati priliku izučavati nastavu na ‘bosanskom’ jeziku”, kazao je Mušanović. Protiv odluke o osnivanju nove škole glasali su odbornici SDP-a, koji su istaknuli da se radi o produbljivanju podjela u Jajcu. Moralnu podršku djeci zasad je jedino pružio OEBS, ali ne i stručni radnici, odnosno njihovi nastavnici, pedagozi, koji se zasad u potpunosti distanciraju od ovih pitanja. Jajce nije jedina sredina u SBK s problemima ove vrste, pa tako za razliku od Jajca gdje srednje škole rade po hrvatskom planu i programu, u Travniku nema nijedne škole koja radi na taj način, već djeluju po bosanskom planu i programu.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>