Published On: Pet, srp 15th, 2016

KREMLJ: Đukanović namjerno uništava prijateljske odnose s Rusijom

MOSKVA – Crnogorski premijer Milo Đukanović namjerno pokušava uništiti tradicionalno prijateljske odnose s Rusijom, poručeno je iz Kremlja. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na redovitoj konferenciji rekla da će vlast u Podgorici “snositi punu odgovornost za svoj anti-ruski stav”.

“Primili smo k znanju Đukanovićeve izjave o ‘ruskoj propagandi’ iz proteklih dana”, rekla je Zaharova reagirajući na izjavu da su ljudi iz “najnižih slojeva na Balkanu plijen za rusku propagandu”.

Kako je rekla, Đukanović “otvoreno i eksplicitno predvodi trend namjernog rušenja tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje”. Crna Gora je na putu ka članstvu u NATO, a odnosi Rusije i Alijanse su također bila tema na konferenciji. “Rusija je ukazala NATO na njihovu izravnu odgovornost za moguću daljnju eskalaciju vojno-političkih napetosti u Europi, kao rezultat gomilanja trupa bez presedana u područjima koje graniče s Rusijom”, rekla je Zaahrova.

Kako je navela, ruska strana je predložila “niz posebnih, praktičnih koraka za novo uspostavljanje povjerenja”. “Očekujemo reakciju od naših kolega iz NATO”, rekla je ona.

Govoreći o mogućoj suradnji SAD i Rusije u Siriji, Zaharova je rekla da je to tema o kojoj će se razgovarati tijekom posjeta državnog tajnika SAD Johna Kerrya Moskvi.

Vlada CG: Neosnovane tvrdnje Zahara

Vlada Crne Gore priopćila je da su neosnovane optužbe glasnogovornika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zahar da crnogorski premijer Milo Đukanović ruši prijateljske odnose s Rusijom. “Naprotiv, Crna Gora pokušava poboljšati odnose i to ne na riječima, već na djelu, o čemu govore odluke Vlade kao što je, primjera radi, produljenje bezviznog režima za građane Ruske Federacije sa 30 na 90 dana”, navodi se u priopćenju. Iz crnogorske Vlade poručuju da je stvar Crne Gore kako će se opredijeliti prema NATO-u.

“Takvim izjavama htjeli bi da nas uče da poštujemo njihove želje o referendumu, a ne Ustav naše države. Uostalom, da li ćemo io čemu odlučivati ​​referendumom, o tome ćemo mi odlučivati”, poručuju iz crnogorske Vlade.