Published On: Pon, lis 29th, 2012

Izvješće o Elektroprvredi HZ HB – katastrofa. Milijunski gubitci i stotine novouposlenih.

Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je prije par dana svoje revizorske izvještaje o poslovanju dvije federalne elektroprivrede. Riječ je, dakle, o Elektroprivredi BiH Sarajevo i o Elektroprivredi HZHB Mostar. Na prvi pogled vidi se da su federalni revizori naišli na daleko goru situaciju u Elektroprivredi HZHB Mostar. Ovaj HercegBosanski gigant je 2010 godinu završio sa čistom dobiti od 40.746.515 a onda su stigli platformaši.

2011. godinu platformaška uprava je napravila gubitak od 14,9 milijuna KM a za prvih šest mjeseci 2012 godine gubitak iznosi još novih 31,6 milijuna KM, no taj rezultat ipak nije pokolebao upravu da nemilosrdno troši.

Tome u prilog svjedoči nalaz revizora da kompanija i pored

Svim je dirigirao Zvonko Jurišić, aktualni predsjednik HSP BiH, koji je Ivanu Bunozu,  svoj kadar iz Zapadnohercegovačke županije instalirao na mjesto izvršnog direktora za ekonomske odnose u Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.  Pravi stručnjak za resor kojim rukovodi, kažu  uposlenici  kad je u pitanju trošenje društvenih sredstava u privatne svrhe. Od napornog posla kojeg obavlja g-đa je Bunoza u prvoj polovini lipnja mjeseca bila na godišnjem odmoru i skoknula do Mađarske.

I na odmoru su, do punog izražaja došle njezine kreativne sposobnosti u trošenju financijskih sredstava Elektroprivrede HZ HB. Za to je razdoblje, samo na mobilne telefone, internet i  kroz bankovne kartice potrošila 18.585.- KM i to sve s računa Elektroprivrede HZ HB. Od tog je iznosa samo za internet i mobitele za prvu polovinu  mjeseca potrošila 8.500.- KM dok je kroz jednu bankovnu karticu potrošila 2.503.- KM, a drugu 7.582.- KM.  Treba li tome uopće komentar.

Usporedbe radi, direktor Elektroprivrede koga su platformaši naknadno makli, Nikola Krešić je za lipanj mjesec imao potrošnju mobilnog telefona 85,5 KM dok su njegovi sveukupni troškovi za taj mjesec iznosili 150 KM.

 

Usprkos činjenici da Elektroprivreda HZHB posluje s gubicima to ipak upravu kompanije ne sprječava da dodatno zapošljava uposlenike. U 2011. godini, kako se konstatira u revizorskom izvještaju, uposleno je 65 uposlenika, a tendencija upošljavanja nastavljena je i u 2012. godini, tako da je do 20. srpnja 2012. godine, društvo uposlilo novih 66 radnika, što je ukupno 131 uposlenik.

Pri tome su svi novi uposlenici primljeni isključivo na inicijativu generalnog direktora ili izvršnih direktora, iako je Kolektivnim ugovorom Elektroprivrede HZHB regulirano da se radni odnos zasniva ugovorom o radu nakon provedenog postupka prijema u skladu sa Zakonom. Očigledno, u Kolektivni ugovor su “zaboravili” unijeti odrednicu da se postupak prijema u skladu sa Zakonom odnosi i na direktore elektroprivrede HZHB Mostar.

Na linku ispod možete pročitati cjelovito izviješće.

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja “JP Elektroprivrede HZ HB d.d.Mostar” za 2011.godinu

Posusje-online.com

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare