Četvrtak, 18 srpnja, 2024

IZVIJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE O BiH: Potrebna promjena Ustava radi provedbe presude Sejdić Finci

Must Read
U dokumentima u vezi s Paketom proširenja koji je danas objavila Europska komisija, među ključnim nalazima Izvješća o Bosni i Hercegovini za 2016. navedeno je da je izborno zakonodavstvo unaprijeđeno, uz slijeđenje brojnih preporuka OESS-ODIHR-a, te su lokalni izbori uglavnom provedeni na regularan način, uprkos incidentima u nekim općinama koje treba istražiti, javlja Fena.
– Unatoč naporima da bude riješeno pitanje Mostara, izbori u tom gradu nisu mogli biti održani ove godine. Parlamentarna skupština BiH i entitetski parlamenti/skupštine su ostvarili napredak na usvajanju otvorenih reformskih prioriteta, posebno onih koji su proizišli iz Reformske agende. Suradnja između parlamenata/skupština na državnoj, entitetskoj i razini Brčko Distrikta je poboljšana. Međutim, njihova uloga i kapaciteti u procesu EU integracija se trebaju dodatno unaprijediti – rečeno je u izvješću.
Također, ističu da je suradnja između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada bila učinkovita u pogledu Reformske agende, čiju provedbu treba nastaviti. Vijeće ministara je u kolovozu usvojilo mehanizam koordinacije o pitanjima koja se tiču EU, dok strateški program za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU tek treba usvojiti.
– Ustav Bosne i Hercegovine je i dalje neusklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, kako i stoji i presudi u predmetu Sejdić-Finci. Odluke Ustavnog suda tek trebaju biti provedene diljem zemlje. Iako je postignut određeni napredak na uspostavljanju institucionalnih mehanizama za suradnju između vlasti i organizacija civilnog društva, treba biti uspostavljen i strateški okvir za suradnju s civilnim društvom – navedeno je.
Osim toga, naglašeno je da se BiH nalazi u ranoj fazi reforme svoje javne uprave, te da je zabilježeno nazadovanje u izmjenama zakonskog okvira za državnu službu u Federaciji, čime je povećan rizik za politizaciju. Usklađen pristup u razvoju politika i koordinacije između različitih dijelova uprave još uvijek u velikoj mjeri izostaje, a potrebno je i usvajanje novog strateškog okvira za javnu upravu, kao i strategija za upravljanje javnim financijama.
Za pravosudni sustav BiH tvrde da ima određenu razinu spremnosti, kao i da je određeni napredak postignut na odgovornosti i integritetu. Akcijski plan koji je potreban za provedbu Strategije za reformu pravosuđa od 2014. do 2018. tek treba biti usvojen. Politički motivirane prijetnje pravosuđu od nekih političara u zemlji su nastavljene, a neovisnost pravosuđa i dalje treba jačati.
Naglašeno je da u BiH postoji određena razina spremnosti za borbu protiv korupcije i da je određeni napredak postignut usvajanjem akcijskih planova na različitim razinama vlasti, ali njihova fragmentacija čini provedbu manje učinkovitom. Korupcija je i dalje prisutna u mnogim oblastima i nastavlja predstavljati ozbiljan problem, a izraženo političko opredjeljenje po tom pitanju nije realizirano u konkretne rezultate.
– Što se tiče borbe protiv organiziranog kriminala, BiH posjeduje određenu razinu spremnosti. Određeni napredak je postignut na poboljšavanju međuagencijske suradnje. Međutim, financijske istrage treba ubrzati. Borba protiv organiziranog kriminala je i dalje od suštinskog značaja za suzbijanje kriminalne infiltracije u politički, pravni i ekonomski sustav zemlje. BiH još uvijek treba ispuniti međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma i ozbiljno je pogođena fenomenom stranih terorističkih boraca i radikalizacijom. Bosna i Hercegovina je već poduzela važne mjere ne rješavanju tog problema, koje treba dupuniti daljnjim koracima na identifikaciji, sprječavanju i prekidu protoka stranih terorističkih boraca koji putuju u konfliktna područja poput Iraka i Sirije – nalazi su izvješća.
Dodaje se da je potreban daljnji rad na rješavanju pitanja ljudskih prava i prava manjina, ali da je određeni napredak postignut, posebno usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije. Znatna poboljšanja strateškog, pravnog, institucionalnog i političkog okvira za poštivanje ljudskih prava cjelokupno su i dalje potrebna.
Nadalje, postoji određena razina spremnosti o pitanju slobode izražavanja, međutim, nije bilo napretka u toj oblasti. Slučajevi političkog pritiska i zastrašivanja novinara zahtijevaju adekvatno pravno praćenje, a financijska stabilnost javnog radiotelevizijskog sustava preostaje da bude riješena, kao i problem nedostatka transparentnosti vlasničkih struktura medija.
U pogledu regionalne suradnje, BiH je nastavila aktivno sudjelovati u regionalnim inicijativama, a preuzela je i predsjedavanje Srednjoeuropskom inicijativom u siječnju.
– Bosna i Hercegovina je još uvijek u ranoj fazi razvoja funkcionalne tržišne ekonomije. Određeni napredak je postignut u modernizaciji radnog zakonodavstva, poboljšanju poslovnog okruženja, te rješavanju slabosti u financijskom sektoru u okviru dogovorene Reformske agende. Međutim, javni sektor je neučinkovit, a razvoj privatnog sektora je spor. Snažna i kontinuirana politička podrška za brzu provedbu prijeko potrebnih strukturalnih reformi, u skladu s dogovorenom Reformskom agendom, će biti ključna – stoji u izvješću./Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -