Izumitelji patenta za pokretanje piratskih igara platit će Nintendu 10 milijuna dolara odštete

Iako je zahvaljujući svojim modifikacijama i jailbrakeovima uštedio mnogo novaca korisnicima Nintendo Switcha, 3DS-a, NES-a i drugih konzola, kanadski haker i član grupe Team Xecuter, Gary Bowser, nije prošao toliko dobro.

Naime, da bi riješio tužbu koja je japanska tvrtka pokrenula protiv njega, Bowser im je pristao platiti čak 10 milijuna dolara.

Međutim, nakon što je prošle godine uhićen i optužen za piratstvo, naređeno mu je da plati 4,5 milijuna „zelembaća“, što znači da je kanadski haker za rješavanje ovog slučaja isplatio Nintendu ukupno 14,5 milijuna dolara.

Iako je riječ o vrtoglavoj cifri, čini se da je Bowser napravio vrlo profitabilan biznis od prodaje modifikacija za konzole, javlja Bug.

Kako prenosi The Verge, možda ga je upravo ta „pohlepa“ koštala uhićenja, jer zajednica modifikacija i emulacija svoje kućne uratke najčešće postavlja besplatno i usredotočuje se na otvoreni kod, što obično vješto izbjegne savezne vlasti.

Podsjetimo, Nintendo je u prošlosti bio dosta agresivan oko neovlaštenog korištenja njihovog intelektualnog vlasništva.

Da su njihova pravila bila poprilično rigorozna, dokazuje i činjenica da YouTube kreatori do kraja 2018. godine nisu mogli monetizirati gameplay i livestream sadržaj igara u Nintendovom vlasništvu.

Do donošenja te odluke, tvrtka je zahtijevala da se kreatori pridruže njihovom „partnerskom programu“, koji je izazvao brojne kontroverze zahvaljujući svojim pravilima i uvjetima.

Valja istaknuti da je Nintendo redovito progonio i web stranice s kojih su se besplatno mogli preuzeti ROM-ovi za njihove videoigre.