Srijeda, 24 travnja, 2024

IZRAEL NJEMAČKOJ: Vratite nam slike!

Must Read

Izrael je pozvao Njemačku da pokloni Židovima ili izraelskim muzejima više od 1.400 umjetničkih djela pronađenih u minhenskom stanu Nijemca Cornelius Gurlita, a za koja se vjeruje da su većinu nacisti ukrali od Židova prije i tijekom Drugog svjetskog rata.

Više od 1.400 umjetničkih djela pronađeno u minhenskom stanu Nijemca Cornelius Gurlita. Vjeruje se da su većinu nacisti ukrali od Židova prije i tijekom II svjetskog rata

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Zev Elkin rekao je da je Izrael tražio da uzme učešća u njemačkoj istrazi o umjetničkim djelima koja su prošle godine pronađena u Gurlitovom stanu.

Elkin je naveo da je Izrael predložio Njemačkoj da sva djela koja su pripadala Židovima, a gdje je nemoguće identificirati vlasnike ili njihove nasljednike, budu data instituciji poput Izraelskog muzeja u Jeruzalemu ili Židovskog muzeja u Njemačkoj.

Njemački istražitelji provjeravaju da li su oko 590 dijela zaplijenili nacisti. Nekoliko nasljednika židovskih kolekcionara, koje su nacisti zatvorili, pojavilo se već s tvrdnjom da im pripadaju neka dijela.

Gurlit (80) je rekao da je ta djela naslijedio od svog oca, koji je bio prodavač umjetničkih djela koja su konfiscirali ili kupili nacisti. On je, međutim, mnoga od tih djela zadržao za sebe. Umjetnička zbirka, čija vrijednost se procjenjuje na 1,35 milijardi
dolara, pronađena je prošle godine u Gurlitovom stanu u Münchenu, tijekom rutinske porezne provjere. Ona sadrži dijela, za koja se dugo vjerovalo da su izgubljena ili uništena, slikara poput Marka Chagalla, Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Ota Diksa i Maksa Libermana.

Umjetnički stručnjaci navode da su slike i crteži, od kojih su neke neuramljene, izuzetnog kvaliteta.

Mnoge od njih zaplijenili su nacisti od njihovih vlasnika ili su ocijenjene kao “degenerirana umjetnost”.

Umjetnička djela se nalaze na nepoznatoj lokaciji.

 

Gurlit je nedavno naveo da se neće dobrovoljno odreći umjetničkih djela, za koja je rekao da su “legalno nabavljena”.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Macan: Raspudići su intelektualci, onda ova sekta to ne može kontrolirati

RASKOL u Mostu, po svemu sudeći, završit će tako što će dvoje istaknutih članova, Marija Selak Raspudić i Nino...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x