Published On: Pon, pro 2nd, 2013

‘Neka im je sretna heteroseksualna zajednica Jugoslavija!’

Prvi rezultati govore da je referendum prošao i to s gotovo dvostruko većim brojem glasova ZA. Upitali smo za komentar istaknute osobe iz javnog života. Ima li utjehe? Kamo ovo vodi?

Mani Gotovac je pogođena ovim rezultatom, iako ga je očekivala.

“To je prevara, laž i licemjerje jedne male grupice bogataša koji su se obogatili na kontracepcijskim sredstvima”, sve je što nam je imala za kazati.

Novinar Boris Dežulović nam je rekao da utjehu u ovoj situaciji ne traži, niti bi je dao.

“Preko vašeg medija želim Hrvatima da čestitam prvi decembra – dan sjedinjenja države SHS, sjedinjenja sa braćom Srbima, svim guskama i gusanima. Neka im je sretna heteroseksualna zajednica Jugoslavija!”, kazao nam je Dežulović, aludirajući na godišnjicu stvaranja bivše države, Kraljevine SHS prije gotovo stotinu godina. Podsjetili smo sugovornika na još jednu godišnjicu. Naime, danas je godišnjica uhićenja Rose Parks, američke aktivistice za izjednačavanje prava crnaca s bijelcima u SAD-u, koja je prije točno 58. godina odbila ustupiti svoje mjesto bijelcu u autobusu.

“To je Zapad, a mi smo sretni u svom gusinjcu na Balkanu. Mi do Rose Parks imamo još puno jahanja. Za početak moramo proizvesti jebeni autobus”, navodi Dežulović.

Podijeli pa vladaj, pljačkaj, rasprodaj…

Lingvist Mate Kapović je kao najveće postignuće ove inicijative i referenduma vidi činjenicu da je društvo sada jako podijeljeno.

“Kada se bude radio bilo kakav društveni pokret, kampanja ili prosvjed u interesu društva puno će teže biti organizirati solidarnost. Oni koji su po ovom pitanju bili u suprotnim rovovima, teže će doći na istu stranu. To nije samo pobjeda konzervativne revolucije, nego i razlog zašto dolazi do ovakvih pokreta, dakle, to je prevencija promjena u društvu”, kazao nam je Kapović.

Tridesetih godina su to činili nacisti kako bi reagirali na promjene koje je nastojala progurati komunistička partija, a Zlatna zora se pojavljuje kao antipod Syrizi u Grčkoj, podsjeća.

Posebno ga zabrinjava činjenica da je institut referenduma, koji u svijetu promiču progresivne snage, diskreditiran na ovaj način.

“U ovakvoj situaciji, grupe koje neće imati infrastrukturu i financijsku podršku poput crkve i kada Ustavni sud nije stručno tijelo koje će stati na put ukidanju manjinskog prava, već se pridržava političkog dogovora, dolazimo do toga da je desnica oduzela noseću ideju lijevih pokreta. Nakon braka, prikupljali su se potpisi protiv ćirilice. Kada krene peticija za sprječavanje monetizacije autocesta, ljudima će biti dosta i potpisa i referendumâ i troškova”, upozorava.