Published On: Pet, lis 4th, 2013

Izrađen nacrt novog ustava FBiH!

SARAJEVO – Nacrt novog ustava Federacije BiH konačno je utvrđen i poslan na ocjenu i dalje postupanje Ustavnoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Informaciju je jučer “Nezavisnim” potvrdio Vehid Šehić, član Ekspertne grupe, koja je oformljena na inicijativu Veleposlanstva SAD u BiH. Šehić i njegovih četvero kolega nakon izvorno ponuđenih preporuka od domaćih predstavnika zakonodavne vlasti dobili su zadatak da kreirana rješenja pretoče u nacrt ustava i dostave ga Parlamentu FBiH do 1. listopada. On pojašnjava da ovaj dokument sada treba da ide u javnu raspravu te u parlamentarnu proceduru, sve s ciljem da Federacija novi ustav dobije nakasnije do kraja godine.

“Novi ustav je neophodan, jer je bilo nemoguće amandmanski djelovati na postojeći. Svih 88 naših preporuka, koje su bile temelj, pretočili smo u formu nacrta”, ističe Šehić.

“Nezavisne” su uspjele saznati neke od najbitnijih detalja novog ustava, koji, između ostalog, predviđa pojeftinjenje Federacije, racionalizaciju institucija i davanje većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave.

Međutim, ono što je najinteresantnije i, po svemu sudeći ključ za dogovor i suglasnost političkih čimbenika u BiH, jeste činjenica da se Ekspertna skupina, na kraju, ipak nije bavila ukidanjem pojedinih županija, čemu se eksplicite protive stranke s hrvatskim predznakom.

“Novim ustavom se ne određuje broj kantona, iako mi smatramo da treba razmišljati o njihovom smanjenju. Dakle, u ustavu nismo rekli koliko kantona, o tome će odlučiti politika”, pojašnjava Šehić.

Kao jednu od najznačajnijih “poluga” novog ustava FBiH Šehić izdvaja rješenje o onemogućavanju bilo kakvih blokada rada institucija države.

“Naš prijedlog morat neminovno dovesti i do pravednije raspodjele javnih prihoda. Također, dali smo mnogo veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, napravili jasnu razliku među županijama do 50.000 ljudi i onih preko 50.000, te smanjili broj zastupnika”, pojašnjava Šehić.

Kaže da je petočlana Ekspertna skupina, spletom okolnosti, odnosno eksponiranjem nekih drugih vrućih političkih tema, nekoliko mjeseci radila u mirnoj atmosferi, što je rezultiralo kvalitetnim rješenjima.

Mahmut Alagić, predsjedavajući Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ističe da je u ponedjeljak zakazana sjednica ovog tijela.

“Osim Nacrta ustava Ekspertne grupe, dobili smo i prijedloge SDP-a i NS Radom za boljitak. Ostale stranke nisu dostavile svoje prijedloge, iako je rok bio 1 listopada”, pojašnjava Alagić.

On navodi da će, kako god, rješenje novog ustava FBiH do kraja listopada biti proslijeđeno u parlamentarnu proceduru.

“Nacrt novog ustava u parlamentarnu proceduru ide po planu, a druge stranke će, ako žele, imati mogućnost djelovanja kada to dođe na dnevni red u parlamentu”, zaključuje Alagić.

Inače, protekle mjesece politički čimbenici su iskoristili za “ispipavanje terena”, a dosad ponudio ideje umnogome se razlikuju od stranke do stranke, pa će, stoga, biti teže doći i do konačnog rješenja.

Ono što je izvjesno jest da bi i sama ideja o ukidanju kantona, za što se zalažu SDP i još neke stranke, a protive dva HDZ-a, mogla izrasti u još jedno prvorazredno nacionalno pitanje i političku trakavicu.

Stoga se mogu čuti mišljenja da će bez umiješanosti stranog faktora, a naročito pomoći i “sugestija” američke ambasade, koja je i pokrenula ovo pitanje, domaći politički predstavnici iznimno teško doći do konačnog rješenja, odnosno novog ustava Federacije BiH.

Najbitnije stavke Nacrta ustava FBiH

– Pojeftinjenje Federacije

– Ukidanje institucije predsjednika FBiH

– Smanjenje broja zastupnika u skupštinama kantona

– Učinkovitiji rad institucija

– Jasna razgraničenja odgovornosti institucija i pojedinaca

– Onemogućavanje blokade rada državnih institucija

– Pravednija raspodjela javnih prihoda

– Davanje većih ovlasti ogranima lokalne samouprave

– Poticanje ravnomjernijeg regionalnog razvoja