Subota, 15 lipnja, 2024

IZJEDNAČAVANJE KRIVNJE U RS-u: Pustiti Šešelja, Mladića, Karadžića…

Must Read

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je nevjerovatnom i politički uvjetovanom današnju odluku Žalbenog vijeća Haškog suda koji je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su u ovom sudu u travnju  2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne operacije “Oluja”.

Ta odluka govori o onome što smo navodili ranije, da taj sud uzima političku osnovu kod donošenja odluka i ovo je najbolja potvrda toj činjenici, rekao je Dodik u prvom reagiranju na odluku Haškog tribunala. Rekao je da je današnja presuda nevjerovatna, imajući u vidu prvostupanjsku osuđujuću odluku.

– Moglo se očekivati nekoliko godina manje ili drugo, ali niko nije mogao da očekuje, pa ni Hrvati i njihovi generali oslobađajuću presudu, rekao je predsjednik RS-a i dodao da je očito politika bila odlučujuća, jer Hrvatska treba da pristupi Europskoj uniji.

Dodik je dodao da je današnja odluka Haškog tribunala ponižavajuća za sve žrtve i potpuno urušava povjerenje u taj sud, jer je ta pravda selektivna i politička.

-Presuda govori da se selektivno pristupa. Jednog Vojislava Šešelja 10 godina drže tamo i ne mogu da presude, koji nije komandirao  jedinicama, a ljude koji su direktno komandirali   dobili su oslobađajuće presude. Kako vjerovati takvim institucijama, upitao se Dodik.

Naveo je da se zbog svega ne može vjerovati ni u presude Haškog suda.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je današnja oslobođajuća presuda Gotovini i Markaču šok za “sve Srbe i dodatno poniženje”, te da je ona politička imajući u vidu i da Hrvatska ulazi u EU.

On ističe da je taj sud osnovan s političkim namjerama da vrši politički pritisak na srpske političke predstavnike tijekom i poslije rata.

– Postoji niz dokumenata koji to potvrđuju, kazao je Bosić i dodao da se cijela povijest tog suda može “okarakterizirati kao procesuiranje Srba i stavljanje krivice za protekle događaje samo na njihova leđa”.

Dodao je i da se hrvatska država otvoreno uključila u pomoć onima koji su iz političkih razloga bili procesuirani, a na suprotnoj strani ni Srbija ni Republika Srpska nisu uradili “ništa slično”.

– Sada će biti interesantno da li će ovi novousvojeni standardi za granatiranje civilih objekata i protjerivanje građana važiti samo za hrvatska ili i za ostala mjesta u RS-u te da to znači da granatiranje Vukovara od srpske strane ima isti tretman kao i granatiranje onih gradova od  hrvatske strane, dodao je Bosić.

Predsjednik Socijalističke partije RS-a i ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS-a Petar Đokić je u prvom reagiranju na presudu za RTRS iznio tvrdnju da nakon ove presude “nema razloga da se ovog časa  ne zahtijeva da odmah budu pušteni Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Perišić, srpski generali…, jer je očito da nema pravde kod tog suda i da sudi po nekim drugim aršinima”.

– Ako ne tako, neka sve generale i političke vođe koji su učestovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije odmah oslobodi, ustvrdio je Đokić navodeći da će “to možda biti pravda”.

Ovako, kaže, to je “sraman čin” Haškog suda i potvrđuje da je “ovo politika usmjerena protiv srpskog naroda”.
Presudu je nazvao “prestrašnim trenutkom” koji potvrđuje da je Haški sud politički sud, jer je formiran samo da bi sudio Srbima.

– Ispada da su Srbi sami sebe protjerali iz Hrvatske i da su zločinačke akcije “Oluja” i “Bljesak” u kojima je, nakon Drugog svjetskog rata, izvršeno najveće etničko čišćenje bile u organizaciji Srba, rekao je Đokić i postavio pitanje “šta znači Haški sud kada tako sudi”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -