Published On: Pon, lis 8th, 2018

IZJAVA MOGHERINI I HAHNA JASNA PORUKA IZ EU Dom naroda Parlamenta FBiH konstruirati u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn ocijenili su da su građani Bosne i Hercegovine iskoristili demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi, izrazili su očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti na svim nivoima tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana, ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

– Održavanje i učinkovita provedba Općih izbora će biti uzeti u obzir u okviru Mišljenja o osnovanosti zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji koje priprema Europska komisija – istakli su Mogherini i Hahn, podsjećajući da je podnošenjem zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine, BiH donijela stratešku odluku na putu integracija u EU.

Mišljenja su da novi mandat može biti prilika da politički lideri pokažu i građanima i EU, obnovljeno opredjeljenje i odlučnost da provedu sve reforme potrebne za napredak, a EU će i dalje podržavati i nastaviti biti uz BiH, njene institucije i građane, prenosi Izaslanstvo EU u BiH izjavu Mogherini i Hahna.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare