Published On: Čet, svi 4th, 2017

IZJAVA DESETLJEĆA: “Zabrinjava maćehinski odnos federalnih vlasti prema Kantonu Sarajevo”

Postoje neke izjave koje će ono ući u anale političkog bunila u BIH. I to na desetgodišnjoj razini. Punih je deset godina prošlo od 2006.e , kada je Kanton Sarajevo formalno postao kanton s posebnim potrebama, kanton kojeg hrane svi drugi kantoni u FBIH plus sama FBIH, diskriminatornim zakonom, kojim se blagostanje u tom kantonu osigurava pljačkom i siromaštvom drugih.

Ukratko svi kantoni izdvajaju dio svog rada, kapitala i godišnjeg utrška kako bi se u Sarajevu živjelo bolje. A u njima gore. Posljedica toga jesu veći dječiji doplatci u Sarajevu, veći broj upisane djece u škole, i u srednje škole. Na kraju se iz godine u godinu povećanje djece, i svi ostali koeficijenti množe sa koeficijentom 2.0.

To znači da kantoni koji hrane sarajevski , ne izdvajaju iz godine u godinu manje sredstava. Nego više.

Kako?

Ako su federalni kantoni 2006-e godine ukupno Sarajevu poklonili 200 milijuna maraka, tih 200 milijuna itekako su utjecali na javnu potrošnju , na standard u Sarajevu. Sarajevo je izgradilo nove srednje škole koje su privukle učenike iz drugih kantona. Potom je standard podigao natalitet. Potom je broj upisane djece povećan. Kako se ti faktori povećavaju, novcem koji plaćaju drugi, iduće godine kantoni nisu Sarajevu poslali isti iznos, nego uvećan. Tako je u 2014-oj samo Tuzlanski kanton za Sarajevo uplatio 41 milijun maraka. Cijena je to života Tuzle u FBIH. A Mostar je uplatio 19 milijuna maraka. Široki 7 a siromašno Livno 3 miliujuna maraka.

Nije važno što je Livno na 900 metara nadmorske visine. Ako želiš živjeti u entitetu sa Sarajevom, plaćati se mora. Jer sarajevska djeca moraju imati redovan dječiji doplatak, moraju nekada i na skijanje i tako. A ti Livnjak, Ili Tuzlak, čak i ako se iseljavaš, kartu koju plaćaš autobusu, i na njoj ćeš jedan dio poreza poslati u Sarajevo. Ako iz Njemačke šalješ rodbini pare, koje si zaradio jer ti tvoj entitet nije osigurao posao, znaj da će i taj novac, kroz sustav uzastopnog provlačenja kroz fiskalne kase, na kraju opet biti skoncetriran u Sarajevu.

Da je Kanton Sarajevo kanton veličine Goražda tko bi riječ rekao. Al Kanton koji ma 400.000 stanovnika kada se pomnoži s 2.0 postaje kanton od 800.000 stanovnika. Livno je premalo da to hrani. Široki je premal da to hrani, i naprosto se iseljavanja događaju upravo tamo gdje je ekonomija slaba. Prvi su tu na udaru Tuzla i Livno, s vremenom će bunt porasti i u ostalim kantonima.

Bliži se dan kada će kantoni u FBIH zatražiti da se Sarajevo izdvoji iz Federacije. I postane državom. Jer nama bi svima tako bilo ljepše i lakše.

Hrvatski , tuzlanski i zenički političari koji ne vide da je zakon o raspodjeli PDV-a osmišljen kao poluga za ekonomski genocid, i da jedino koristi Sarajevu, dok se ostatak FBIH iseljava, ukoliko po hitnoj proceduri ne sruše taj zakon, ne bi se više smjeli baviti politikom.

Odgovor na taj problem nikako ne može biti tek prijedlog o gašenju kantona ako će rješenje biti ponovna koncetracija kapitala u Sarajevu. Gašenje kantona uz paritet u odlučivanju možda. No daleko bi bilo pravednije da Sarajevo prestane pljačkati ostatak FBIH.

One koju je premijer KS nazvao maćehom. Užasno glupa izjava. Koja vrijeđa svakog potlačenog stanovnika FBIH. A to su svi oni koji nemaju privilegiju živjeti u Rahat Kantonu.