Published On: Čet, svi 23rd, 2013

IZGRADNJA KOŠTALA SKORO MILIJUN EURA: Bošnjaci u Švicarskoj kupili crkvu pa od nje napravili džamiju!

Uvjeren sam, jednog će dana uz ovu džamiju i munara biti dograđena. Hoće li biti ezana? Munara nije zabranjena zbog toga što se s nje ezan uči, već je zabranjena kao simbol muslimana. Ezan će se učiti unutar džamije tako da će se sasvim malo čuti vani “, kazao je efendija Mehić za Oslobođenje.
Nakon što je je cijena crkve paka na 680.000 franaka (oko milijun KM) kupili su je Bošnjaci pod uvjetom da im općina dozvoli dogradnju još 250 četvornih metara. Sada džamija i kulturni centar Bošnjaka u Neuchâtel ima oko 500 četvornih metara, kafeteriju, salu za sastanke, soba za goste.
Izgradnja džamije i kulturnog središta, koštala je oko 1.860.000 KM za koji su džematlije skupile novac, a podignut je i kredit u banci.
Džamija bez munare
Ipak, kako je za Oslobođenje rekao hafiz Mustafa efendija Mehić džamija nema munaru, a razlog je taj što je referendumom, kojeg je inicirala nacionalna stranka UDC 29. studenog 2009, zabranjena izgradnja munara u Švicarskoj.
“Uvjeren sam, jednog će dana uz ovu džamiju i munara biti dograđena. Hoće li biti ezana? Munara nije zabranjena zbog toga što se s nje ezan uči, već je zabranjena kao simbol muslimana. Ezan će se učiti unutar džamije tako da će se sasvim malo čuti vani “, kazao je efendija Mehić.
Neuchâtel je glavni grad švicarskog kantona Neuchâtel, te istoimenog distrikta. Nalazi na obali istoimenog jezera, na južnim obroncima Jurskog masiva.
On je dodao da s lokalnim crkvenim velikodostojnicima nemaju suradnju, ali da su voljni surađivati​​.
“Džemat trenutno ima 296 članova. Po našoj evidenciji, u kantonu Neuchatel živi oko 350 bošnjačkih porodica, tako da očekujemo priliv članstva. To je realno zato što je džemat jedina institucija koja okuplja i brine o Bošnjacima”, istakao je za Oslobđenje hafiz Mustafa efendija Mehić.
U banci se ibretili
Izgradnja džamije, kulturnog središta, koštala je oko 950.000 eura. Džematlije su skupile novac, podignut je i kredit u banci. U usmenim razgovorima, bankari su obećavali kredit, s tim da su Bošnjaci morali dati 25 posto akontacije. No, kad je sve trebalo staviti na papir, banke su odustajale. Kantonalna banka kod koje je džemat Nušatel imao račun, pristala im je dati kredit pod uvjetom da umjesto 25, uplate 50 posto akontacije. Dakle, za mjesec trebalo je skupiti 220.000 franaka. Skupili su novac za manje od mjesec. U banci se ibretili. Kako god, džamija i kulturni centar Bošnjaka u Nušatel ima oko 500 četvornih metara, kafeteriju, salu za sastanke, sobu za goste …