Published On: Thu, May 23rd, 2013

Kacin spašava BiH: Zatvaranje granica s Hrvatskom je prevelika kazna

SARAJEVO – Potpredsjednik Delegacije Europskog Parlamenta za jugoistočnu Europu Jelko Kacin govorio je danas na plenarnoj raspravi EP-a o izvještaju o napretku BiH te istaknuo kako bi, u svjetlu pristupa Hrvatske u EU, Vijeće i Komisija trebali očuvati sadašnje rješenje prelaska granice s Hrvatskom i nakon 1. srpnja.
Mišljenja je da bi građani BiH trebali biti u mogućnosti prelaziti granicu samo s osobnom iskaznicom jer Hrvatska pristupa EU, ne Schengen zoni.
– Mi moramo pokazati solidarnost s građanima BiH i pokušati pomoći ekonomskom oporavku i direktnim kontaktima među ljudima kada je god to moguće, kazao je Kacin.
Istovremeno, ustvrdio je da je protiv amandmana 7 izvestiteljke Doris Pack kojim se poziva Vijeće Europe da zamrzne članstvo BiH u toj organizaciji.
– Mi moramo pomoći i potaknuti ustavne promjene u BiH, a ne da dalje izoliramo zemlju identificirajući ju s Bjelorusijom, jedinom europskom zemljom koja nije članica Vijeća Europe. Doris, ovo ide predaleko. O takvom amandmanu je trebalo raspravljati na sjednici AFET-a (Odbor za vanjsku politiku EP), poručio je Kacin.
Dodao je da se EP treba obratiti izravno građanima BiH.
– Ne bi trebali suspendirati IPA fondove za zemlju koja nema prave ustavne mogućnosti da preuzme sudbinu u svoje ruke. Mi moramo podržati reforme, ne da ih spriječimo tako što sječemo pojas za spasavanje reformskom naporu, kazao je Kacin.
FENA