Utorak, 25 lipnja, 2024

IZETBEGOVIĆ: Vrijeme je da preuzmem SDA

Must Read

Izetbegović, čovjek kojeg je tata ostavio skupa s Bosnom u amanet Erdoganu, što Bakir ne spori, budući da Erdogana smatra svojim liderom u intervjuu za “Nezavisne novine” sporazum SNSD-a i SDP-a ocjenjuje kao iznimno štetan za državu BiH i bošnjački narod.

Izetbegović za “Nezavisne” potpuno otvoreno govori o stanju u državi, političkoj krizi, vlastitim ambicijama da preuzme liderstvo u SDA, nesumnjivo jednoj od najvećih političkih partija u BiH, te procjenjuje da se u državi ništa dramatično neće desiti do općih izbora 2014. godine.

“Narod će tada reći šta misli o onima koji prave svađu među Bošnjacima, o onima koji svakodnevnim sebičnim kavganjem odbijaju investicije, otvaranje novih radnih mjesta i ozdravljenje odnosa u zemlji”, ističe Izetbegović.

NN: Nakon neviđenih obrata i dešavanja na sjednicama oba doma parlamenta BiH, iskristalisana je nova šestorka na državnom nivou u kojoj bi, kako je poznato, SBB trebalo da zamijeni SDA. Smatrate li i Vi, poput lidera Vaše stranke Sulejmana Tihića, da je SDA izigrana od strane pojedinih političkih opcija ili ste mišljenja da su se te stranke vodile pragmatizmom i sračunale da će više profitirati u koaliciji sa SDP-om?

IZETBEGOVIĆ: Vodile su se pragmatizmom i računicom. To je logično i očekivano i to nije problem. Problem je kad se krši zadana riječ, naročito zapisana riječ, potpisani sporazum. Ako se na datu riječ, na potpisan sporazum ne može računati, tada se više ni na što ne može računati, nema pravila, ništa više nije sigurno niti pouzdano. A to su uradili predsjedniku Tihiću. Oni koji su pogazili vlastitu riječ doveli su u pitanje vlastiti dignitet i povjerenje, ne samo u odnosu na Tihića i SDA, nego u odnosu na bilo koju stranu s kojom će ubuduće pregovarati.

NN: Vjerujete li da je uspostava nove šestorke već gotova stvar i da će svi procesi koji slijede, poput imenovanja dva nova državna ministra i jednog zamjenika ministra umjesto smijenjenih kadrova SDA glatko proći?

IZETBEGOVIĆ: Ko to može predvidjeti nakon, kako vi rekoste, neviđenih obrata i dešavanja? Zlatko Lagumdžija je, bez pravog razloga, provodivog plana i jasne projekcije, krenuo u smjenjivanje kadrova SDA. Nakon što mu je SDA uzvratila i počela da smjenjuje kadrove SDP-a gdje god može, i nakon što je SDA porazila SDP na lokalnim izborima, Lagumdžija je nastavio da srlja, krenuo je u nove akcije koje bjelodano idu na štetu države Bosne i Hercegovine. Lagumdžiju vodi sujeta, panična potreba da pod svaku cijenu dokaže ko je gazda u Federaciji BiH, a ovakvi motivi i emocije nisu dobar savjetnik u politici. Ako se provede sporazum SNSD-a i SDP-a bit će ugrožena pozicija Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a time i SDP-a u bosanskohercegovačkoj politici i, naravno, pozicija dr Zlatka Lagumdžije u SDP-u.

NN: Kako, inače, ocjenjujete sporazum SDP-a i SNSD-a i njegove detalje te spekulacije da postoji i dio dogovora koji nije dostupan javnosti?

IZETBEGOVIĆ: O dijelu dogovora koji je predočen javnosti je sve već rečeno – on ide na štetu države Bosne i Hercegovine, odnosno nezavisnih tijela koja jačaju tu državu, demokratske institucije i mehanizme na koje se ona oslanja. Onima koji vladaju, u tom kratkom vremenu dok vladaju, odgovara kontrola nad medijima, policijom, tužilaštvima, odgovara im da potroše novac kojim je trebalo da obnovimo mrežu “Elektroprenosa”, da izvuku keš iz Centralne banke i zamijene ga obveznicama. Građanima to sigurno ne odgovara, bez obzira na to u kom entitetu živjeli, trebaju im profesionalni i neovisni mediji, sudije, policajci. Građanima i privrednim subjektima treba kvalitetan “Elektroprenos”, stabilna Centralna banka itd.

A što se tiče spekulacija o tajnom dijelu, ne bih se htio u to upuštati. Vrijeme će pokazati šta je sve dogovoreno, recimo u energetskom sektoru. Spekulacija koja možda ima utemeljenja je ona koja procjenjuje da je Dodikov napad, zahtjev za smjenu Lagumdžije pred lokalne izbore, bio dogovoren dio igre. Bošnjaci, odnosno glasači u Federaciji BiH, po automatizmu podržavaju onoga koga Milorad Dodik napadne. Zahtjev za smjenu, prekid saradnje je trajao kratko, upravo toliko koliko je trebalo da se Lagumdžija podrži na izborima, a onda se sve vratilo saradnji u kojoj Bošnjaci ostaju “kratkih rukava”.

NN: Za nekoliko mjeseci je kongres SDA. Namjeravate li se ponovo kandidirati za predsjednika stranke i vjerujete li da je pravo vrijeme da preuzmete liderstvo u ovoj nesumnjivo velikoj političkoj partiji?

IZETBEGOVIĆ: Vrijeme je i za takve odluke. Razgovarat ću s ljudima iz rukovodstva i s terena i procijeniti zajedno s njima šta su pravi koraci koji mogu ojačati SDA u ovom turbulentnom momentu.

NN: Može li se, u slučaju najgoreg scenarija, desiti razbijanje SDA na dvije frakcije?

IZETBEGOVIĆ: Ja nikada neću razbiti stranku koju su osnovali moj otac i grupa odlučnih ljudi koje sam istinski poštovao. I, kao što rekoh, učinit ću sve za njeno jačanje, bio predsjednik ili običan član SDA. Mislim da isti stav i odnos ima i predsjednik Tihić. Ali za neke druge, koji su u SDA ušli kad se više nije dijelio rizik nego fotelje i privilegije, ova stranka ne znači ono što znači nama SDA prvoborcima.

NN: Gospodine Izetbegoviću, slažete li se s ocjenama da, osim općeg konsenzusa u državi za pristupanje EU, BiH zbog različitih unutrašnjih interesa u ovom trenutku nema ozbiljniji koncept vlastite vanjske politike?

IZETBEGOVIĆ: Ne mislim da je stanje tako loše, ponovo se radi o nekoliko procenata pitanja u kojima se razilazimo. I to je za očekivati. U Vijeću sigurnosti UN-a smo se pokazali dobro, dobili pohvale. Imamo dobre odnose sa zemljama Evrope, Amerike, s Rusijom, Kinom, zemljama islamskog svijeta itd. Proces pomirenja u regionu napreduje i mi tu dajemo snažan doprinos. Nije to tako loše.

NN: Nakon što je postalo jasno da će Zlatko Lagumdžija ostati šef bh. diplomatije, kako s ove distance komentirate veliku buru koja se podigla nakon što je BiH u Generalnoj skupštini UN-a podržala rezoluciju za Siriju na osnovnu Vaše i Lagumdžijine preporuke, što je u RS ocijenjeno kao direktno kršenje Ustava BiH?

IZETBEGOVIĆ: Bura je možda bila predstava za javnost, kao što rekoh maločas. Ako to nije bilo posrijedi, onda se radi o pretjerivanju, o bahatoj reakciji Milorada Dodika. Nije bilo razloga za takvu reakciju. Lagumdžija je postupio po mojoj instrukciji, a ona se kretala u okviru ranijih rezolucija kojima su određeni stavovi BiH o sukobu u Siriji. Držao sam se tih stavova jer Komšić i Radmanović nisu dali nove, nisu pristali na telefonsku sjednicu niti su došli na vanrednu sjednicu koja je bila zakazana u skladu s Poslovnikom. Na kraju je Radmanović čak izjavio da je sadržaj nove rezolucije bio i prihvatljiv.

NN: Kao jednog od najutjecajnijih bošnjačkih političara i sina čovjeka koji je bio prvi predsjednik RBiH, moram Vas pitati u kojem pravcu ide ova država i slažete li se s ocjenama intelektualaca da su posvađani bošnjački lideri zapravo najveća opasnost za njen opstanak?

IZETBEGOVIĆ: Ova država ne ide, ona stoji. Ali vrijeme ide. I idu izbori 2014. godine, pa će narod reći šta misli o onima koji prave svađu među Bošnjacima. I općenito o onima koji svakodnevnim sebičnim kavganjem odbijaju investicije, otvaranje novih radnih mjesta, ozdravljenje odnosa u zemlji. Nije to daleko vrijeme i neće se ništa dramatično desiti do tada.

 

U Predsjedništvu prijateljski odnosi

NN: Kakva je trenutno situacija u Predsjedništvu BiH, u kojem, u ovom trenutku, sjede visoki čelnici SDA i SNSD-a, čiji su odnosi nakon posljednjih dešavanja narušeni, te Željko Komšić, koji nakon napuštanja SDP-a zasad predstavlja samo građane koji su glasali za njega?

IZETBEGOVIĆ: Nas trojica imamo korektne, pa i prijateljske odnose. I kad nam se stavovi razilaze, ne ljutimo se jedni na druge, ne pravimo dramu. Može se reći da se u 99 posto stvari slažemo, a onaj jedan procenat prihvatamo kao usud. A što se Željka Komšića tiče, on, kao što rekoste, predstavlja samo građane, ali tih građana ima 330.000.

 

Almedin Šišić, Nezavisne

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -