IZETBEGOVIĆ S RUSKIM VELEPOSLANIKOM Male šanse za ostanak EUFOR-a u BiH?

Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji i ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Rusije. Ocijenjeno je da je potreban viši nivo razumijevanja, do kojeg je moguće doći kroz pojačan nivo posjeta i komunikacije na međudržavnom nivou, prenosi Avaz.

Veleposlanik Kalabuhov je naglasio da je Rusija zainteresirana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te da je u tom smislu potrebno pojačati dijalog u samoj BiH, ali i u okvirima međunarodne zajednice.

Veleposlanik Kalabuhov je informirao Izetbegovića da Rusija suštinski podržava produženje misije EUFOR-a Althea, ali da teško može podržati predloženi tekst rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ako on bude obuhvatio i ulogu visokog predstavnika Christian Schmidt.

Izetbegović je tijekom razgovora naglasio da Rusija može biti stabilizirajući faktor kroz izbalansiran odnos prema svim stranama u BiH i razumijevanje prema utvrđenim opredjeljenjima i pozicijama Bosne i Hercegovine, koje ničim nisu usmjerene protiv ruskih interesa. Izrazio je očekivanje da će Rusija razmotriti svoj stav prema visokom predstavniku. Posebno je podcrtao da podrivanje autoriteta visokog predstavnika ohrabruje destruktivne političke snage, koje prijete stabilnosti i miru.

Izetbegović je istaknuo da su neprihvatljive blokade institucija BiH, te da se one mogu otkloniti kroz izbornu reformu i izmjene Ustava, smanjenjem nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Dio razgovora bio je posvećen i kulturnoj suradnji, a u tom kontekstu se razgovaralo o mogućnosti razmjene povijesnih dokumenata i vraćanja u našu zemlju Povelje Kulina bana, koja je u posjedu Rusije.