IZETBEGOVIĆ: Rado ću se odazvati pozivu da dođem u Beograd

Vijeće ministara BiH otvorilo je temeljnu istragu napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića i ako se utvrde greške netko će morati odgovarati, izjavio je u intervjuu za “Nezavisne” Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

“Uvjeren sam da će se pokazati da je reakcija mase bila spontana i da je ključna greška bila smještanje pozornice s gostima među narod, odnosno prolazak gostiju kroz narod na putu do pozornice”, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

NN: Predsjedništvo BiH je zatražilo istragu zbog napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u subotu, 11. srpnja, u Potočarima, kod Srebrenice. Jeste li već dobili neke informacije o tome tko bi mogao stajati iza ovog čina?

IZETBEGOVIĆ:  Vijeće ministara radi temeljitu istragu o napadu na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, ali još nema naznaka o eventualnoj organizaciji napada. U prethodnim godinama gosti su stajali na platou, bilo je povika iz mase, naročito je bučno bilo prije četiri godine kad je bačena i boca na jednog od bošnjačkih lidera iz BiH, ali gosti nisu dolazili u kontakt sa narodom, tako da nije bilo opasnih incidenata .

NN: Kazali ste da ste imali puno povjerenje u sigurnosne službe, ali se ispostavilo da one nisu napravile dobre procjene. Hoće li netko odgovarati za to?

IZETBEGOVIĆ:  Ako se pogreške ustanove, netko će morati odgovarati. Moram priznati da smo svi, uključujući i mene, potcijenili opasnost. Da sam znao da su uvedene promjene u protokolu dženaze, odnosno da će gosti biti provedeni kroz masu, a zatim i smješteni na binu koja je okružena narodom, suprotstavio bih se takvoj ideji. Računao sam na uobičajeni scenarij i raspored te procijenio da će biti neugodnih dobacivanja, ali da možemo garantirati sigurnost premijeru Vučiću.

NN: Da li ste uspjeli razgovarati sa Vučićem i da li mu se osobno izvinili?

IZETBEGOVIĆ:  Pokušao sam, zvao sam odmah nakon dženaze, čim sam saznao za dimenzije incidenta. Vučić nije odgovorio, a iz izjava koje je davao medijima se može procijeniti da je razočaran mojim odnosom na samoj komemoraciji na kojoj me smatrao domaćinom. Domaćin je bio Organizacijski odbor, a ja sam došao pred samu komemoraciju. Putovanje je zbog gužve u prometu oko Srebrenice trajalo pola sata duže od planiranog, tako da se nisam ni pozdravio s Vučićem, odnosno nisam znao ni gdje je smješten među brojnim uzvanicima.

NN: Neki mediji u BiH, ali i susjedstvu su Vas optuživali da ste odgovorni za napad na Vučića i da je jedan od Vaših savjetnika vlasnik agencije koja je osiguravala komemoraciju i dženazu u Potočarima. Kako komentirate te navode?

IZETBEGOVIĆ:  Mediji će uvijek smisliti naslov koji prodaje novinu. Kao Bošnjak sam posramljen napadom na gosta dženaze, a kao političar sam razočaran novom krizom u odnosima država i dvaju naroda izazvanom napadom na srbijanskog lidera, koji je svojim izjavama počeo budi nadu. Agencija o kojoj govorite nije osiguravala komemoraciju, to je posao i odgovornost državnih organa i agencija. Koliko znam, privatnu agenciju u kojoj je gospodin Ćatić direktor, a ne vlasnik, je angažirao Organizacijski odbor dženaze. Ova agencija je vršila samo dio redarske službe i nema nikakve veze s incidentom.

NN: Vučić je rekao kako će članove Predsjedništva pozvati u Beograd. Da li ćete otići?

IZETBEGOVIĆ:  Rado ću se odazvati pozivu.

NN: Da li je ovaj događaj narušio dobre odnose između BiH i Srbije?

IZETBEGOVIĆ:  Naravno da jest. Nažalost, čitav niz događaja u posljednja dva mjeseca je radio protiv inicijative Aleksandra Vučića za poboljšanjem odnosa naroda i država. Rehabilitacija Draže Mihailovića, uhićenje Nasera Orića, negiranje srebreničkog genocida i zaustavljanje britanske rezolucije ruskim vetom u Vijeću sigurnosti UN-a i, konačno, napad na samog Vučića su nas odveli deset koraka unatrag.

NN: Premijer Vučić je više puta govorio o pruženoj ruci Srba prema Bošnjacima. Hoće li Bošnjaci pružiti tu ruku Srbima?

IZETBEGOVIĆ:  Bošnjaci nikad nisu imali problem sa Srbima kao narodom, imali su problem sa zločincima koji nose srpskog imena, s pojedincima kojih je, nažalost, bilo mnogo. Bošnjaci su samo nekoliko godina nakon rata izabrali Srbina za načelnika općine Centar u Sarajevu, a najpopularniji igrač u bh. košarkaškoj reprezentaciji je bio Nenad Marković. Bošnjaci žele pomirenje i dobre odnose i sa Srbijom, to je zajednički interes, ali ono mora biti bazirano na prihvaćanju istine, na poštivanju žrtava, na ravnopravnosti i jednakosti.

NN: Kako dalje, što je ono što bi BiH trebalo da uradi da se odnosi sa Srbijom stabiliziraju?

IZETBEGOVIĆ:  Ukoliko postoji interes i iskrena želja da se radi na poboljšanju odnosa, onda se ovaj negativni moment može prevladati, čak i pretvoriti u pozitivan. Bilo je grijeha i pogrešaka, valja se suočiti s njima, prihvatiti ih i priznati. Ali, prije svega, moramo prepoznati činjenicu koja nam bjelodano stoji pred očima – nitko nije profitirao od užasnih sukoba koje smo uporno ponavljali kroz čitavo prošlo stoljeće, svi smo desetkovani, svi smo poniženi, unazađeni. Srbi i Bošnjaci su osnivali zajedničke države pa ih rušili, pa opet osnivali pa rušili …. Vrijeme je da se izvučemo iz tog začaranog kruga jer nastavit živjeti zajedno. A možemo dobro živjeti zajedno, dokazali smo to u vremenima varljivog balkanskog mira. Učinimo da taj mir bude trajan i stabilan, a naši odnosi dobronamjerni i iskreni.