Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

IZETBEGOVIĆ: Rado ću se odazvati pozivu da dođem u Beograd

Must Read

Vijeće ministara BiH otvorilo je temeljnu istragu napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića i ako se utvrde greške netko će morati odgovarati, izjavio je u intervjuu za “Nezavisne” Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

“Uvjeren sam da će se pokazati da je reakcija mase bila spontana i da je ključna greška bila smještanje pozornice s gostima među narod, odnosno prolazak gostiju kroz narod na putu do pozornice”, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

NN: Predsjedništvo BiH je zatražilo istragu zbog napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u subotu, 11. srpnja, u Potočarima, kod Srebrenice. Jeste li već dobili neke informacije o tome tko bi mogao stajati iza ovog čina?

IZETBEGOVIĆ:  Vijeće ministara radi temeljitu istragu o napadu na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, ali još nema naznaka o eventualnoj organizaciji napada. U prethodnim godinama gosti su stajali na platou, bilo je povika iz mase, naročito je bučno bilo prije četiri godine kad je bačena i boca na jednog od bošnjačkih lidera iz BiH, ali gosti nisu dolazili u kontakt sa narodom, tako da nije bilo opasnih incidenata .

NN: Kazali ste da ste imali puno povjerenje u sigurnosne službe, ali se ispostavilo da one nisu napravile dobre procjene. Hoće li netko odgovarati za to?

IZETBEGOVIĆ:  Ako se pogreške ustanove, netko će morati odgovarati. Moram priznati da smo svi, uključujući i mene, potcijenili opasnost. Da sam znao da su uvedene promjene u protokolu dženaze, odnosno da će gosti biti provedeni kroz masu, a zatim i smješteni na binu koja je okružena narodom, suprotstavio bih se takvoj ideji. Računao sam na uobičajeni scenarij i raspored te procijenio da će biti neugodnih dobacivanja, ali da možemo garantirati sigurnost premijeru Vučiću.

NN: Da li ste uspjeli razgovarati sa Vučićem i da li mu se osobno izvinili?

IZETBEGOVIĆ:  Pokušao sam, zvao sam odmah nakon dženaze, čim sam saznao za dimenzije incidenta. Vučić nije odgovorio, a iz izjava koje je davao medijima se može procijeniti da je razočaran mojim odnosom na samoj komemoraciji na kojoj me smatrao domaćinom. Domaćin je bio Organizacijski odbor, a ja sam došao pred samu komemoraciju. Putovanje je zbog gužve u prometu oko Srebrenice trajalo pola sata duže od planiranog, tako da se nisam ni pozdravio s Vučićem, odnosno nisam znao ni gdje je smješten među brojnim uzvanicima.

NN: Neki mediji u BiH, ali i susjedstvu su Vas optuživali da ste odgovorni za napad na Vučića i da je jedan od Vaših savjetnika vlasnik agencije koja je osiguravala komemoraciju i dženazu u Potočarima. Kako komentirate te navode?

IZETBEGOVIĆ:  Mediji će uvijek smisliti naslov koji prodaje novinu. Kao Bošnjak sam posramljen napadom na gosta dženaze, a kao političar sam razočaran novom krizom u odnosima država i dvaju naroda izazvanom napadom na srbijanskog lidera, koji je svojim izjavama počeo budi nadu. Agencija o kojoj govorite nije osiguravala komemoraciju, to je posao i odgovornost državnih organa i agencija. Koliko znam, privatnu agenciju u kojoj je gospodin Ćatić direktor, a ne vlasnik, je angažirao Organizacijski odbor dženaze. Ova agencija je vršila samo dio redarske službe i nema nikakve veze s incidentom.

NN: Vučić je rekao kako će članove Predsjedništva pozvati u Beograd. Da li ćete otići?

IZETBEGOVIĆ:  Rado ću se odazvati pozivu.

NN: Da li je ovaj događaj narušio dobre odnose između BiH i Srbije?

IZETBEGOVIĆ:  Naravno da jest. Nažalost, čitav niz događaja u posljednja dva mjeseca je radio protiv inicijative Aleksandra Vučića za poboljšanjem odnosa naroda i država. Rehabilitacija Draže Mihailovića, uhićenje Nasera Orića, negiranje srebreničkog genocida i zaustavljanje britanske rezolucije ruskim vetom u Vijeću sigurnosti UN-a i, konačno, napad na samog Vučića su nas odveli deset koraka unatrag.

NN: Premijer Vučić je više puta govorio o pruženoj ruci Srba prema Bošnjacima. Hoće li Bošnjaci pružiti tu ruku Srbima?

IZETBEGOVIĆ:  Bošnjaci nikad nisu imali problem sa Srbima kao narodom, imali su problem sa zločincima koji nose srpskog imena, s pojedincima kojih je, nažalost, bilo mnogo. Bošnjaci su samo nekoliko godina nakon rata izabrali Srbina za načelnika općine Centar u Sarajevu, a najpopularniji igrač u bh. košarkaškoj reprezentaciji je bio Nenad Marković. Bošnjaci žele pomirenje i dobre odnose i sa Srbijom, to je zajednički interes, ali ono mora biti bazirano na prihvaćanju istine, na poštivanju žrtava, na ravnopravnosti i jednakosti.

NN: Kako dalje, što je ono što bi BiH trebalo da uradi da se odnosi sa Srbijom stabiliziraju?

IZETBEGOVIĆ:  Ukoliko postoji interes i iskrena želja da se radi na poboljšanju odnosa, onda se ovaj negativni moment može prevladati, čak i pretvoriti u pozitivan. Bilo je grijeha i pogrešaka, valja se suočiti s njima, prihvatiti ih i priznati. Ali, prije svega, moramo prepoznati činjenicu koja nam bjelodano stoji pred očima – nitko nije profitirao od užasnih sukoba koje smo uporno ponavljali kroz čitavo prošlo stoljeće, svi smo desetkovani, svi smo poniženi, unazađeni. Srbi i Bošnjaci su osnivali zajedničke države pa ih rušili, pa opet osnivali pa rušili …. Vrijeme je da se izvučemo iz tog začaranog kruga jer nastavit živjeti zajedno. A možemo dobro živjeti zajedno, dokazali smo to u vremenima varljivog balkanskog mira. Učinimo da taj mir bude trajan i stabilan, a naši odnosi dobronamjerni i iskreni.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -