Published On: Fri, Sep 4th, 2015

Izetbegović: Puno mi je srce kad vidim Ferhadiju ponovo onakvu kakvu je pamtimo

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je izrazio zadovoljstvo jer je banjalučka džamija Ferhadija obnovljena te izrazio očekivanje da će se popraviti položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj
 
Nakon što je danas posjetio Ferhadija džamiju u Banjoj Luci i razgovarao s banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem, Izetbegović je rekao u izjavi novinarima da je u obilasku ovog vjerskog objekta bio i prije godinu dana, ali da tada nije bila završena obnova Ferhadije.
 
-Bio je ramazan i klanjali smo tada na nekim daskama. Danas mi je srce puno kada vidim Ferhadiju onakvu kakvu pamtimo, samo novu, ljepšu – rekao je Izetbegović.
 
Podsjetio je da će Predsjedništvo SDA danas zasjedati u Banjoj Luci.
 
-Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lijep kao što je obnovljena Ferhadija. Treba raditi na tome, prestanku diskiminacije i pritiska koji se intenzvira u posljednje vrijeme na Bošnjake i kada je u pitanju školski program, participacija u administraciji, policiji u RS-u, te da se riješe i napadi na Bošnjake – rekao je lider SDA.
 
Potvrdio je da će danas iz Banje Luke zatražiti da se to riješi i da srpske vlasti i narod pomognu svojim komšijama.
 
Nije planirao, dodao je, da se danas u Banjoj Luci sastaje sa zvaničnicima RS-a, ali razgovarat će se narednih prilika.
Vjernici su, nakon 23 godine od njenog rušenja, klanjali bajram-namaz u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji, čije svečano otvaranje je najavljeno za 7. maj 2016. godine.
 
Muftija Kozlić je ranije rekao da je u međuvremenu potrebno da se uredi administrativna zgrada i ostali objekti u okolini Ferhadije.
 
Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i bila je uvrštena u kulturnu baštinu BiH 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.
 
Porušena je ratne 1993. godine, a taj datum, 7. maj u BiH je proglašen kao Dan džamija.
 
 
(FENA/dh)