Published On: Fri, Sep 4th, 2015

ORBAN I SCHETYNA: Postat ćemo manjina na svom kontinentu

Mađarski i poljski dužnosnici u petak su upozorili da Europi prijete milijuni migranata ukoliko se budu ignorirali uzroci izbjegličke krize i Europa ne zaštiti svoje granice
Rijeka migranata koja se slijeva u Europu beskonačna je i ukoliko Europska unija ne zaštiti svoje granice mogu stići deseci milijuna novih, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.
“Stvarnost je da Europi prijeti ogromni priliv ljudi, mnogo desetaka milijuna moglo bi stići u Europu”, rekao je za državni radio. “Sada govorimo o stotinama tisuća no sljedeće godine govorit ćemo o milijunima i tome nema kraja”.
“Odjednom vidjet ćemo da smo postali manjina na vlastitom kontinentu”, kazao je pozivajući Europu da “pokaže snagu u zaštiti svojih granica”.
Europa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milionima, upozorio je i poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna.
“Razmjeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Europi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska”, kazao je Schetyna za Radio Zet.
“Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri milijuna ekonomskih izbjeglica”, poručio je.
Mađarska je izgradila žičanu ogradu prema Srbiji a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj. Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama, te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju.
Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u petak na raspoređivanje najmanje 200.000 podnositelja zahtjeva za azilom u EU i ocijenio da bi sve članice EU trebale imati obvezu sudjelovanja u tom programu.
“Osobe koje imaju valjan zahtjev za zaštitom trebaju se potom uključiti u program masovnog preseljenja uz obavezno sudjelovanje svih zemalja članica EU. Preliminarna procjena ukazuje na potencijalnu potrebu povećanja mogućnosti preseljenja na 200.000 mjesta”, napisao je Guterres u saopćenju.
(FENA/dh)