Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

IZETBEGOVIĆ O UREĐENJU MOSTARA: “SDA ne traži podjelu grada nego zaštitu Bošnjaka”

Must Read

“Optuživati SDA da želi podijeliti bilo šta u BiH je besmislica. SDA je organizovala odbranu cjelovitosti zemlje i najznažnije radila na njenoj reintegraciji nakon rata”, rekao je Izetbegović u razgovoru za portal Faktor ba i dodao da se SDA u Mostaru zalaže za ravnopravnu poziciju svih naroda.

 

“U Mostaru SDA želi sačuvati minimalan dio zaštitnih mehanizama sadržanih u Dejtonskom mirovnom sporazumu koji onemogućavaju etničku dominaciju. Mostar je, u skladu sa dejtonskim rješenjem, bio organizovan u šest općina, koje su imale klasične ovlasti i punu administrativnu strukturu. Ono za što se danas zalaže lokalna SDA, i u čemu je podržava rukovodstvo stranke, jeste jedinstven Grad Mostar, sa jedinstvenom administracijom, sa jedinstvenim budžetom, sa jedinstvenom strategijom ekonomskog razvoja, sa jedinstvenim urbanističkim i prostornim planom, jedinstvenim sistemom javnog prometa i zajedničke infrastrukture, poput komunalnih i javnih preduzeća”, rekao je Izetbegović.

 

Predsjednik SDA kaže da ova partija traži “zadržavanje određenog stepena lokalne samouprave i nadležnosti na nižem nivou ispod nivoa Grada, prvenstveno kada je u pitanju provođenje prostornih planova i odlučivanje o raspolaganju i korištenju gradske imovine i prihoda koji se ostvaruju po bilo kom osnovu od imovine i imovinskih prava” jer bi to, kako je rekao, “omogućilo ravnomjeran i nesmetan razvoj onih područja Grada Mostara u kojima žive Bošnjaci, što do sada nije bio slučaj”.

 

“SDA se zalaže za jedinstven Grad Mostar, koji je organizovan po evropskim principima lokalne samouprave, a ne po unitarnom i centralističkom modelu u kojem su apsolutno sve nadležnosti koncentrisane na nivou grada i u kojem bi mostarski Bošnjaci bili majorizirani i ne bi imali nikakva prava da odlučuju o ekonomskom razvoju i drugim životnim pitanjima koja se tiču isključivo područja u kojima oni žive,” rekao je Izetbegović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -