Published On: Fri, Jun 9th, 2017

Izetbegović o prijetnji ISIL-a: Niti je islamska, niti država, ubija nevine civile

Znamo što Islamska država radi diljem svijeta. Niti je islamska, niti država, ubija ljude u ramazanu, nevine civile”, komentirao je danas u Mostaru bošnjački član Predsjedništva i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

Na pitanje da prokomentira pisanje magazina Rumiyah za Balkan u kojem se balkanskim zemljama, Hrvatima, Srbima i murtedima (islamskim ‘krivovjernicima’) upućuju terorističke i prijetnje ubojstvima, Izetbegović je kazao da “islamski radikalizam u BiH definitivno opada”.

“Problem radikalizma, koji je počeo na ničemu u BiH, neće rasti i definitivno opada i ne trebamo biti zabrinuti s te strane za BiH. Mi prošle godine nismo imali niti jednog odlaska na strana ratišta iz BiH što je naglašeno i u izvješću visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a. Znamo što Islamska država radi diljem svijeta. Niti je islamska, niti država, ubija ljude u ramazanu, nevine civile”, komentirao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

———————-

U otvorenoj prijetnji u magazinu Rumiyah za Balkan naglašavaju da nisu zaboravili ratna stradanja muslimana te su prijetnje usmjerene na Srbe i Hrvate, a posebno na murtedde (ljudi koji su napustili izvorni islam).

“Tako nam Allaha, nismo zaboravili Srbe kafire. Ne, o Srbi kafiri, nismo vas zaboravili. Nismo zaboravili vaše ubijanje muslimana u Bosni i na Kosovu, zlostavljanje naše braće i silovanje naših sestara, uništavanje naših mesdžida i kuzća, ono što ste uradili u Srebrenici i u drugim mjestima. Mi s vama imamo jako dug, neriješen račun, kojeg ćete platiti svojom krvlju…Zar se ne sjećate svoje paščadi čija je krv prolivena u Libiji?
A što se tiče Hrvata kafira, vi se isto tako nalazite u našem sjećanju, vaša krv je također prljava i dozvoljena kod nas. Zar mislite da smo vas zanemarili. Ne, tako nam Allaha, nismo vas zanemarili, niti smo vas zaboravili. Nismo zaboravili vaše ubijanje, zlostavljanje, silovanje, prolijevanje krvi i paljenja kuća po Bosni. Zar ste mislili da je to sve završilo? Zar ste mislili da je s vašim povratkom u vaše kuće i vašim rukama uprljanim krvlju muslimana završilo sve ono što se desilo? Na, tako nam Allaha, nije završilo. Štaviše, to je bio samo početak kraja. Zar ste zaboravili kako je zaklana vaša svinja na Sinaju?

Za murtedde Balkana, gdje god da se nalaze i gdje god da žive mi ćemo doći i pronaći vas. Vaša krv je nama draža i slađa od krvi Srba i Hrvata kafira. Ubijanje murtedda kod nas je jače i bolnije. Mi vam dolazimo sa sabljama i bodežima. Nećemo stati dok se ne vratite islamu ili dok vas, Allahovom dozvolom, do posljednjeg ne istrijebimo…”, dio je prijeteće poruke Srbima, Hrvatima i ‘murteddima’ – osobama koji su napistile islam ili za koje IDIL smatra da ne “upražnjavaju pravilno izvorni islamski nauk”. 

———————

Komentirajući koncert hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, u znaku podrške hrvatskoj haškoj šestorki, kazao je kako to “HNS-u BiH zaista nije trebalo”.

“To je ipak provokacija. On je jedan ultranacionalist, njegovi koncerti su zabranjeni diljem Balkana i trebalo je to zaustaviti i ovdje u Mostaru”, kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH otvorio je u četvrtak uveče u Centru za kulturu Grada Mostara izložbu ratnih fotografija pod imenom ‘Zdravo ma gdje bili heroji Mostara’.

U dva galerijska prostora Centra za kulturu, smješteno je osamdesetak panoa sa fotografijama iz ratnog perioda Mostara i Hercegovine. Prikazan je i polusatni dokumentarni film o tijeku ratnih događanja u Mostaru, ali i procesu stvaranja prvih obrambenih snaga Armije Republike BiH u ovom dijelu zemlje.

Obraćajući se novinarima neposredno prije otvaranja izložbe, Izetbegović je kazao kako je “ovo večer sjećanja na jedan herojski i nevjerojatni otpor Mostara od 1992. do 1995. godine”.

“Jako je važno sačuvati sjećanje, ne prepustiti zaboravu. Narod koji zaboravi, riskira da doživi ponovo da mu se dogode ružne stvari. Čuvati istinu, braniti istinu, onako kako smo branili BiH, jer istina je napadnuta sa svih strana”, poručio je Izetbegović.

Prije otvaranja izložbe u Centru za kulturu, Izetbegović se sastao i sa izaslanstvom SDA Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, predvođenih predsjednicima Salemom Marićem i Edinom Mušićem.

Uz podršku Centra za kulturu, izložbu ratnih fotografija pd nazivom ‘Zdravo ma gdje bili heroji Mostara’, organizirala je i koordinacija temeljnih bošnjačkih boračkih organizacija, proisteklih iz Armije Republike BiH, a uz podršku arhiva Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara.