Published On: Pon, tra 1st, 2013

IZETBEGOVIĆ NADOŠAO: Treći entitet rješava i Sejdić Finci i hrvatsko pitanje

” Bruxelleski sporazum ne može biti usvojen u ovom obliku jer stvara novu diskriminaciju ” stav je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
Smatra da se u ovom trenutku treba vratiti jednostavnijem rješenju precizirajući na što točno misli: Mislim da se bošnjački lideri konačno moraju suočiti s činjenicom da je formiranje hrvatskog entiteta u BIH vjerojatno najekonomičnije rješenje i dugoročno stabilno rješenje za BIH.
Entitet bi bio izborna jedinica, birao bi jednog člana predsjedništva, a Hrvati bi konačno počeli BIH doživljavati kao domovinu, što je u ovom trenutku itekako interes i bošnjačke politike, dodao je Izetbegović.
Rigidnim pristupom Hrvatima, mi praktički radimo protiv države, tjerajući više od 50% stanovnika BIH da mrze ovu zemlju.
Sarajevo mora pokazati puno više mudrosti kada je u pitanju hrvatsko pitanje u BIH, jer koliko god se mi zanosili da su Hrvati mali i  nebitni oni na sutrašnjem nekom novom referendumu mogu glasovati za raspad BIH. Preduvjet da se to ne dogodi je da se podrži ideja hrvatske federalne jedinice koja bi bila diskontinuirana i kao takva jamstvo da separatizam kod Hrvata neće rasti.
Pored toga administracija bi znatno pojeftinila. Kao međurješenje Izetbegović predlaže opstanak Federacije i stvaranje dvaju kantona bez nacionalnog  predznaka od kojih bi jedan bio s dominantnom hrvatskom većinom.
Moramo shvatiti da su i Hrvati dio BIH. Prema tome, ako im se daje crpljenje ustavom zajamčenih prava daju im se i obveze prema državi.
Vrijeme je za veliki zaokret u bošnjačkoj politici ili bi za koji mjesec mogli gledati neka nova proljeća u Bosni -dodao je Izetbegović.
Agencije