Published On: Pon, tra 1st, 2013

KOMŠIĆ: Vrijeme je da se Hrvate ozbiljno sasluša, ovo je pat pozicija

”Ne znam da li će do 11. travnja biti postignut dogovor između ključnih političkih lidera u BiH o pitanju presude “Sejdić-Finci”, kazao je novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Istaknuo je da nema dovoljno informacija o brusseleskom sporazumu, već da zna samo onoliko koliko mediji objavljuju.
”Mislim da bi, kada se radi o tako važnoj stvari kao što je promjena Ustava, na svaki način trebalo nastojati da se u proces uključi i opozicija.
Riječ je o stvarima koje prevazilaze političke igre i odnose u BiH, riječ je o budućnosti BiH, a ona zaslužuje postavljanje najveće moguće platforme za razgovore.
Ne samo zato da bismo u Parlamentu “imali dovoljno ruku” već da bi bio postignut i politički i društveni konsenzus o onome što je neophodno ovoj zemlji”, smatra Komšić.
Ponavljajući da ništa konkretno od brusseleskog sporazuma nije vidio te da raspolaže samo informacijama iz medija, Komšić je objasnio svoj stav o rezultatima razgovora u Brusselesu.
”Polazeći od činjenice da imamo dvije nepravde u BiH, pravo pojedinca i hrvatsko pitanje, implementacija predloženog u Brusselesu će rezultirati zamjenom ovih dviju nepravdi s druge dvije.
Imat ćemo situaciju da nismo riješili presudu “Sejdić-Finci” i dobit ćemo nepravdu prema bošnjačkom korpusu. Uz sve to, dogodit će se da će glas, recimo Hrvata u Sarajevu vrijediti manje ne samo od glasa Bošnjaka već i Hrvata u većinski hrvatskim područjima”, smatra Komšić.
Mišljenja je da je radi pravednog, iskrenog i ispravnog rješenja implementacije presude potrebno nastojanja i dijalog vratiti u Parlament i u sve uključiti ne samo opoziciju već i Ustavnopravnu komisiju PSBiH.
”FBiH je u pat-poziciji”, zaključio je Komšić a jedan od razloga je ono što smo nastojali ignorirati, neriješeno hrvatsko pitanje u BIH. Mislim da između bošnjačke pozicije u BIH i prohtjeva Hrvata u FBIH postoji prostor za dijalog.
Federacija znatno zaostaje za RS-om u pogledu efikasnosti i administrativne preglomaznosti. Ukidanje kantona izazvalo bi val sukoba i pitanje je bi li FBIH opstala.
Odgovarajući na pitanje kako komentira današnji Izetbegovićev zaokret Komšić je kazao da su on i Izetbegović došli do zajedničkog stava da bošnjačka politika definitivno, osim suspenzije svih hrvatskih nastojanja u BIH konačno sama mora ponuditi svoj prijedlog rješavanja hrvatskog pitanja u BIH.
Ako bi se FBIH reorganizirala kao dvokantonalna federacija, u kojoj bi hrvatski kanton bio teritorijalno rascjepkan, sa znatnim djelovima u Bosni, ako bi kao znak dobre volje Hrvati ustupili neke nebitne djelove bošnjačkom kantonu, i ako bi tako organizirana FBIH ojačala osjećaj lojalnosti državi kod Hrvata i rješila ih frustracija, onda sam ja definitivno prvi za tako organiziranu FBIH.
Bošnjaci moraju shvatiti da dugoročno s ovakvim unutarnjim previranjima koji se ciklički ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus jednostavno gube. Država stagnira a neprijatelja BIH je sve više. Nešto se hitno treba mijenjati – zaključuje Komšić.