Srijeda, 17 srpnja, 2024

IZETBEGOVIĆ: Iznenađuju tvrdnje da su bošnjačke snage gađale UN i vlastiti teritorij…

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije na kojoj je komentarisao presudu Radovanu Karadžiću.

“Radovanu Karadžiću je danas izrečena kazna od 40 godina zatvora. To i nije posebna kazna. Nema poseban značaj, ali je značajno da je presuda izrečena jednoj užasnoj politici i ideologiji”, poručio je on.

Izetbegović je kazao da je ova presuda najvažnija nakon presude nacistima u Nurnbergu.

“Planski, sistematski i organizovano su pripremljeni i izvršeni zločini kojim su stotine tisuća protjerani, a tragovi kulture i vjere izbrisani. Ovo je najznačajnija presuda nakon Nurnberga. Presuda ima sve elemente zločina, ali na manjem teritoriju”.

Bakir Izetbegović je istaknuo da se ova presuda može smatrati važnom za regiju, ali i za cijeli svijet.

“Neki tvrde da na tlu BiH postoje tri istine. Može postojati više poluistina i jedna istina. Vjerujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti Žalbeno vijeće. Također, iznenađujuća je tvrdnja da su naše snage gađale pripadnike UN-a ali i vlastite teritorije. Ovo je važna presuda za region i za cijeli svijet. Nijedna kazna nije ni približna satisfakcija za žrtve”.

Također, kazao je da civiliziran svijet pokazuje da suosjeća sa žrtvama.

“Ipak, civiliziran svijet je pokazao da suosjeća s njima; pravda je spora ali dostižna. Svi će prije ili kasnije odgovarati i biti kažnjeni. Samo na istini i činjenicama se mogu graditi bolji odnosi i bolja budućnost. Posebno je važna za srpski narod, da se hipoteka skine s naroda i locira na pojedince koji su narod poveli stranputicom”.

“Treba prihvatiti istinu i prestati sa negiranjem i prikrivanjem. Pozivam da se presuda ne politizira nego da se njene poruke iščitaju”, zaključio je.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -