Subota, 15 lipnja, 2024

Izetbegović i Tihić od Lagumdžije preuzeli Zulfikarpašićev hegemonistički koncept

Must Read

Sudeći prema prijedlogu SDA o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, kojim bi se implementirala presuda suda u Strazbourgu u predmetu Sejdić- Finci, čini se kako SDA želi nastaviti tamo gdje je SDP stao u primjeni Zulfikarpašićeve metode u ostvarivanju bošnjačkog hegemonizma.  

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Još tamo davne 1990. godine Adil-beg Zulfikarpašić pisao o tome kako bi bilo dobro da bošnjački birači u Predsjedništvo BiH biraju hrvatske i srpske članove.

„Budući da smo mi relativna većina, to smo mogli izabrati ne samo Bošnjake muslimane, nego i ostale… Mi smo mogli izabrati one Srbe i Hrvate koji su za Bosnu“, pisao je Zulfikarpašić.

Ta izborna prijevara se već dva puta dogodila izborom Željka Komšića koji je bošnjačkim glasovima dva puta zasjeo na poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sudeći prema prijedlogu SDA o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, kojim bi se implementirala presuda suda u Strazbourgu u predmetu Sejdić- Finci, čini se kako SDA želi nastaviti tamo gdje je SDP stao u primjeni Zulfikarpašićeve metode u ostvarivanju bošnjačkog hegemonizma.

Neki dan predsjednik SDA Sulejman Tihić, a danas dopredsjednik te stranke i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazaše kako prijedlog dva HDZ-a, koji je usuglašen sa SDP-om o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, koji jamči i Hrvatima da će izabrati svog predstavnika u državni vrh, a istovremeno omogućava svima, pa i Jakobu i Sejdi , kandidiranje za članove Predsjedništva – i mogućnost da budu izabrani- neće proći.

Lideri SDA, koji neprestano ponavljaju kako je temelj politike SDA ravnopravnost tri naroda- protive se prijedlogu koji jamči, bar djelomično, u izboru članova Predsjedništva BiH – istu mogućnost za Hrvate, kao i za druga dva naroda i, kao alternativu nude prijedlog koji razotkriva njihovo licemjerje.

Članovi Predsjedništva BiH prema prijedlogu SDA birali bi se izravno, jedan iz RS i dva iz F BiH, bez etničkog prefiksa ispred imena kandidata, ili, u B varijanti- neizravan izbor, u Parlamentu BiH, preciznije Zastupničkom domu bh parlamenta.

Kako su Bošnjaci trostruko brojniji od Hrvata u F BiH, a i u Zastupničkom domu, Parlamenta BiH jasno je da bi oni izabrali oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije- primjenjujući Adilbeg Zulfikarpašićevi recept.

To je taj model ravnopravnosti naroda i multietničke BiH koju zagovaraju bošnjačke stranačke elite – jučer SDP- a danas SDA.

No osvrnimo se i pogledajmo što je SDP učinio dobra Bošnjacima time što je im je ponudio da izaberu Hrvata po svojoj mjeri u Predsjedništvo BiH? Osim što je izgubio  Komšića i produbio jaz između dva naroda.

Što je Lagumdžija dobio time što je u federalnu vlast instalirao one koje Hrvati nisu izabrali na izborima? Osim što se marioneta sada ne može riješiti, niti s njima može naprijed?

Što će SDA dobiti zagovarajući  u osnovi Zulfikarpašićev koncept. Tihić i Izetbegović vjeruju kako će politikom osujećivanja hrvatske ravnopravnosti politički poentirati kod bošnjačkih birača.

No, ako im to na lokalnim izborima donese više glasova, pa ih ohrabri  da nastave s politikom – miniranja  koncepta kojeg nude dva HDZ-a i SDP, nekadašnja stranka „dijaloga i kompromisa“- bit će to Prova pobjeda za BiH i Bošnjake  nekadašnje stranke „dijaloga i kompromisa“-.

Ako ne prođe koncept kojeg su usuglasili dva HDZ-a i SDP- koji jamči pravičnu zastupljenost sva tri naroda i ostalih u domovina naroda, i  izbor predstavnika, tri naroda u Predsjedništvo BiH,neće proći ni koncept SDA, jer ni SDA nema potrebnu većinu za svoj prijedlog kojim bi Hrvati bili politički eliminirani. I što ćemo dobiti? Korpu od EU, jer bez implementacije presude suda u Strazbourgu nema ni stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

A bez toga BiH ne može aplicirati za punopravno članstvo u EU. I  ne samo to, bez implementacije presude u predmetu Sejdić- Finci, vrlo je izvijesno isključenje BiH iz Vijeća Europe i nepriznavanje rezulata izbora 2014.

 

SDA, kojoj je tobož na prvom mjestu interes države BiH, sadašnjom politikom vodstva te stranke oduzima svaku šansu državi BiH da izađe na europski put i opstane. Pitanje je samo hoće li to bošnjački birači prepoznati i takvoj politici okrenuti leđa.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -