Srijeda, 17 srpnja, 2024

Izetbegović: Hrvati su najveće žrtve Herceg Bosne

Must Read


Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za N1 je komentirao obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne koja će se održati u četvrtak.
Izetbegović je kazao da je obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne kretanje unazad.
“To je vraćanaje unazad na bolne i teške teme. Svako ima pravo da Herceg-Bosnu doživljava kako hoće, ali za nas Bošnjake ona je sinonim jedne patnje i bespotrebnog sukoba. Kada se povuče crta mislim da smo svi jako loše prošli i da je to na jako duge staze pokvarilo odnose Bošnjaka i Hrvata. Ogromne žrtve smo pretrpjeli zbog stvaranja paradržave”, tvrdi predsjednik SDA koji dodaje da su “Hrvati, ipak, najveća žrtva Herceg-Bosne”.
Govoreći o eventualnim izmjenama izbornog zakona i tzv. Fileovom prijedlogu, Izetbegović poručuje da se prvo mora odblokirati rad Parlamenta Federacije BiH,prenosi Bljesak.
“Prije nego što se pokrene novi ciklus pregovora koji su nas koštali, jer smo održali 150 sastanak i imali 50 prijedloga, te se odvukao fokus od bavljenja životnim pitanjima, mi moramo učinit da profunkcionira Federacije BiH. Dok se ne vrati povjerenje i jedna radna atmosfera na nivou Federacije nećemo razgovarati o izmjenama Izbornog zakona”, otkrio je Izetbegović.
Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao da je sa Izetbegovićem razgovarao o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je ponovio da nije bilo dogovora.
“Ništa se neće dugo dogovarati sve dok se ne pokrene pitanje ovog nefunkcioniranja Parlamenata, dok se ne kreira jedna nova, dobra energija i dok se ne pokrenu stvari u Federaciji, nećemo razgovarati o teškim temama. Kad napravimo jedna uspjeh i pomak o onome što su životna pitanja ljudi tada ćemo eventualno razgovarati o ovim temama”.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da SDA željno iščekuje da se riješi pitanje Mostara, te da je “degradirana pozicija Bošnjaka” u ovom gradu.
“Nametanjem odluke visokog predstavnika, koji je poslije toga izmakao, zatim odlukom Ustavnog suda Bošnjaci su degradirani. Mi ne možemo pristati ni na što niže od onoga što je i sam OHR kazao. Dakle, neke podjedinice koje će sudjelovati zajedno sa Gradom Mostarom i gdje će se rješavati pitanje građevinskih dozvola, urbanizma, raspolaganjem imovine i tako dalje…ne možemo dopustit nakon svega što se dogodilo prije 25 godina da jedan narod zavlada nad drugim. Te podjedinice, dakle, moraju imati jedan oblik autonomije, uz naravno, Gradsku upravu”, ocijenio je Izetbegović.
Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -