IZETBEGOVIĆ: Drago mi je da je Švicarska pokazala neutralnost i ekspeditivnost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da pozdravlja odluku pravosuđa Švicarske o izručenju Nasera Orića Bosni i Hercegovini, te da je smatra ispravnom i pravičnom.

Dodao je da mu je žao što je Švicarska dozvolila da je Srbija uplete u ovakav negativan splet okolnosti, ali mu je drago da je švicarski pravni sustav ipak pokazao svoju neutralnost i ekspeditivnost.

Izetbegović je rekao da je BiH, usprkos svom kompliciranom uređenju, uspjela zaštititi svog državljanina i očuvati integritet svog pravosudnog sustava. Istaknuo je da je njegov kabinet u posljednjih 15 dana poduzeo 11 različitih aktivnosti radi oslobađanja Orića, te cijeni da je posljednja – zahtjev za izručenje putem Ministarstva pravde, bila i presudna.

Izetbegović je naglasio da je ovim slučajem dokazano da se državljanina BiH za eventualno kazneno djelo počinjeno u BiH nad drugim bh. građanima može suditi samo u Bosni i Hercegovini.

Smatra da je propao još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da, usprkos potpisanom Protokolu o suradnji i slučajeva Divjak i Ganić, bespotrebno šikanira bh. građane, te da Srbija više ne bi trebala pokušavati da se na ovakav način odnosi prema svojim susjedima.

Izetbegović je kazao da je posebno neprihvatljiv ovakav tretman heroja obrane Srebrenice uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida, kao i da je time bespotrebno izgubljen momentum u poboljšavaju odnosa Srbije i BiH, te Srba i Bošnjaka.

Upitan o posjetama Vučića i Nikolića Bosni i Hercegovini, odgovorio je da će Nikolić dobiti poziv vjerojatno na jesen, dok će Vučić sam odlučiti o eventualnom dolasku u Srebrenicu, gdje mu je garantirana sigurnost.

Po Izetbegovićevom mišljenju, sad je bitno da će Orić biti u svojoj zemlji, a o eventualnom kršenju zakona će odgovoriti Tužiteljstvo, iako on vjeruje je Orić odgovarao u Hagu za zločine o kojima se sada govori.

FENA