Novinarki BHT-a prijete smrću zbog Nikole Karabatića

SARAJEVO – Razočarana sam indolentnošću pravnog sistema. Veoma mi je teško, moram raditi, a teško funkcionišem. Očigledno novinari nikome nisu bitni, izjavila je za “Nezavisne” Sanela Prašović-Gadžo, novinarka i voditelj emisije “Interview 20” na BHT 1.

Prašović-Gadžo, koja je dobila niz prijetećih poruka od izvjesnog Asima Tabakovića nakon što je u emisiji ugostila proslavljenog rukometaša Nikolu Karabatića, nije zadovoljna reakcijom Tužilaštva Kantona Sarajevo na ovaj slučaj jer, kako je rekla, tužiteljica predmet ne rješava već tri mjeseca.

“Već tri mjeseca rade na ovome i ništa. Tri puta je inspektor FUP-a dolazio kod tužiteljice i tražio da otvori Facebook i od njih zatraži IP adresu pošiljaoca jer se, budući da se ta osoba nalazi u Francuskoj, samo na osnovu toga može djelovati i tražiti od francuske policije da reaguje jer se ta osoba nalazi u Francuskoj. Čak je i glavna tužiteljica rekla da to ‘teško ide sa Facebookom’. Zanima me šta bi se desilo i koliko bi brzo išlo da je riječ o predsjedniku države ili o nekom članu njihove porodice”, kazala je ogorčena Prašović-Gadžo.

Sanela Prašović-Gadžo u aprilu je prvi put prijavila policiji prijetnje koje je 10. aprila primila porukom upućenom putem Facebooka od izvjesnog Asima Tabakovića, kojeg, kako sama kaže, ne poznaje. Asim Tabaković prijetio joj je tada smrću navodeći da bi je “mogao metak spucati iz nekog auta” zato što je u emisiji “Interview 20” ugostila Nikolu Karabatića i što se “zbližava sa Srbima”. Tada je sve prijavila Federalnoj upravi policije (FUP). Međutim, u srijedu je od Tabakovića ponovo primila prijeteću poruku.

Iz Tužilaštva KS federalnim medijima rekli su da ovaj slučaj “ne može biti riješen preko noći” jer sjedište Facebooka nije “tek tako” dostupno BiH.

“Slučaj sam proslijedila tužiteljici Avdiji Balti-Hojdo. Rješavati jedan ovakav predmet, prijetnje putem društvenih mreža, nije lako i ne može ići brzo”, izjavila je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS.