Published On: Sub, stu 15th, 2014

Izetbegović: Dodik zbog „nije bilo genocida“ i „nema Bosne“ ne može u vlast na razini BiH

Izaslanstva HDZ BiH i SDA na sastanaku u Mostaru postigli su suglasnost da SDA, DF i HDZ BiH formiraju vlasti na županijskoj i federalnoj razini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Istakli su kako nema dvojbe o tome iz koje stranke teba biti mandatar za sastav Vijeća ministara i Vlade F BiH, a iz koje predsjednik F BiH.

Protokol o formiranju vlasti između SDA i DF s jedne i HDZ BiH s druge strane, prema riječima Dragana Čovića, ove tri stranke trebale bi potpisati u utorak ili srijedu.

Vodstvo HDZ BiH i SDA nije, međutim, postiglo dogovor o stranačkoj strukturi vlasti na državnoj razini.- Nsmo se htijeli opterećivati državnom razinom, kazao je Čović, dok je Izetbegović rekao kako o tome nisu ni razgovarali.

– Prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem – kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila “iznenađujuće dobra” te da su obje strane pokazale “elastičnost i spremnost na suradnju”

Obojica su se složila da i HDZ BiH i SDA trebaju biti dio vlasti na državnoj razini

HDZ BiH,  od ranije zastupa stav da legitmni predstavnici naroda trebaju formiraju vlast na svim razinama pa tako i na državnoj razini, te da partner sa srpske strane bude onaj tko formira vlast u tom entitetu.

Čović je ponovio stav HDZ BiH da je za stabilnost BiH važno da vlast na svim razinama bude sastavljena od istih stranaka.

– Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim razinama. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH – kazao je Čović.

Upitan ima li izgleda da ponovo razgovara s Dodikom ili je njegov stav zakovan da SNSD ne može biti dio vlasti na državnoj razini, Bakir Izetbegović je odgovorio kako smo „mi ptpisali sporazum sa Savezom za promijene“ i da je gospodin Dodik zakovao stav, sljedečim izjavama, a potom iz bilježnice počeo čitati Dodikove izjave: „nema Bosne“, „Bosna je propala država“,” “Karadžić i Mladić su heroji”, “Izetbegović, odnosno ja, nisam dobrodošao u RS”„ “nije bilo genocida u Srebrenici“,…( ), što je Čović u šali prokomentirao „imaš ti toga podosta zapisano“.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.

– Međutim, postoji Washingtonski sporazum, postoji Daytonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja… Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će jamčitii svu ravnopravnost naroda i građana u njemu – istaknuo je Izetbegović.

Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna skupina koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.

U izaslanstvu SDA uz Bakira Izetbegovića bili su Adil Osmanović,  Asmi Sarajlić, Šefik Džaferović i Halid Genjac, dok su u izaslanstvu HDZ BiH bili, uz Dragana Čovića njegov zamjenik Nikola Lovrinović, dopredsjednici Marinko Čavara i Borjana Krišto, te predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda./HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare