Petak, 21 lipnja, 2024

Bh. Hrvati traže samo ono što imaju Srbi i Bošnjaci

Must Read

Tvrdnje predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koje je iznio u intervjuu za Dnevni avaz, da se Hrvati u BiH ne osjećaju ravnopravno te da bi puna ravnopravnost konstitutivnih naroda uspostavila toliko nužnu ravnotežu i zdravije odnose unutar Bosne i Hercegovine, izazvale su i reakcije u BiH.

Profesor sa Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić kaže da je Josipović iskreni prijatelj BiH te da bi svaki bh. građanin, bez obzira na vjeru i naciju, trebao dobro poslušati šta on govori.

– U tom pristupu ne vidim ništa sporno, naime, traži se institucionalna ravnopravnost za Hrvate u BiH, a to nije ništa posebno više ni ekskluzivnije od onoga što imaju Bošnjaci i Srbi. Takav koncept je prisutan i na različitim razinama unutar Europske unije. Teško je ignorirati i Rezoluciju Europskog parlamenta, naprimjer, koja jasno stoji iza jednakopravnosti Hrvata. Josipovićeva izjava je samo jedno podsjećanje na nešto čega bi mi, koji živimo u BiH, itekako trebali biti svjesni – komentirao je Lasić.

Urednik Hrvatskog medijskog servisa Milan Šutalo smatra da BiH treba reformirati na načelima federalizma, u kojoj će svaki narod pretežni dio svog suvereniteta ostvarivati na teritoriji gdje je većina, a ostatak suvereniteta na saveznom nivou.

– Naprimjer, trebalo bi uvesti pozitivnu diskriminaciju za narode koji su u nekoj od federalnih jedinica manjina, da im se daju dodatna prava. Tako bi praktično došli do onoga što se zove građansko društvo. BiH je zajednica tri naroda, i to nije samo od Dejtona. Tako je definirano i u dokumentu ZAVNOBiH-a 1943. godine. Ovako u FBiH, Bošnjaci su tri do tri i po puta brojniji od Hrvata, i stalno ih pokušavaju majorizirati, preglasati, ne samo birajući im predstavnike u Predsjedništvu nego i u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje se šest hrvatskih delegata bira iz pretežno bošnjačkih kantona – kaže Šutalo.

On smatra da dokument, kao najava koalicije između SDA, DF-a i Saveza za promjene, podsjeća na platformašku vlast iz 2010. godine.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -