Published On: Sri, sij 20th, 2021

IZETBEGOVIĆ: Bošnjaci i Hrvati spremni su za Travanjski paket, a krajnji cilj je Dayton 2

 

BiH mora dobiti mehanizme koji će moći odblokirati ove blokade. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, moramo doći do Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša Bosne i Hercegovine – ovo je multietnička zemlja, koja ne smije biti podijeljena, kazao je u razgovoru za N1 predsjednik najjače  SDA, najjače bošnjačke stranke u BiH, Bakir Izetbegović.

Kako Bosna i Hercegovina može iskoristi demokratski val koji dolazi sa Bidenom i njegovom administracijom?

Demokratski val i osoba gospodina Bidena koji je govorio, svjedočio kada je bilo teško u BiH, kada je bio rat, i kada su se događali zločini i genocid. On je govorio kada su drugi kalkulisali. Dalje, Biden je preživio osobnu tragediju tako da ima razvijenu empatiju za ljude kojima je teško. Sudjelovao je u kreiranju Daytonskog sporazuma i kreiranju mira u BiH. Tako da je BiH njegov projekt. Možemo očekivati da će napraviti konkretne koraka s obzirom i na njegova predizborna obećanja. Samo ne treba očekivati da će se odmah baviti Balkanom. SAD ima pobunu tako da ćemo vidjeti kako će proći sve ovo sa inauguracijom. Ali očekujem da će do kraja 2021. krenuti pritisak od SAD-a, koordiniran sa Bruxellesom, da se napravi funkcionalna država Bosna i Hercegovina.

Nekim blagim i mlakim pristupom teško da će se promijeniti situacija u BiH. Po meni je put i rješenje vraćanje na sadržaj Travanjskog paketa, može biti modificiran ili reduciran, ali su tu sadržana glavna htjenja i frustracije sve tri strane. Došlo se skoro do rješenja. Mislim da se ne treba baciti sav taj prijeđeni put. Nakon Travanjskog paketa došlo je do ofanzive retrogradnih snaga. Ne znam kako drukčije nazvati one koji odlikuju ratne zločince i ismijavaju se s genocidom. Dakle, mora se to prvo zaustaviti. BiH mora dobiti mehanizme koji će moći odblokirati ove blokade. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, moramo doći do Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša Bosne i Hercegovine – ovo je multietnička zemlja, koja ne smije biti podijeljena. Mislim da će to biti krajnji rezultat, BiH s multietničkim regijama. Bilo je gore iza rata, bile su naoružane vojske. Mislim da su građani u ovih 25 godina shvatili da im entitetska ili kantonalna podjela ne jamči napredak.

Mislite li zaista to?

Ona je pomogla biti samo brana i garant za neke strahove da netko neće dominirati. Ne mislim da je neki Srbin u Republici Srpskoj sretan zato što u tom siromaštvu Hrvati ili Bošnjaci su još nesretniji od Srba. Jel to čini Srbe sretnim ako imaju najnižu mirovinu i ako im djeca odlaze u Europu? Jedino će  vladavina zakona donijeti napredak. Nije sreća u tome da su druga dva naroda diskriminirana i mislim da se polako sazrijeva u tom pogledu.

Bošnjaci i Hrvati, mislim, spremni su na prihvaćanje integralnog teksta ovog Travanjskog paketa. Treba raditi na kritičnoj masi Srba koja će biti spremni  vratiti se na prijašnje pozicije. Mislim da će Vučić biti spreman podržati stvari koje su na liniji stabilizacije i funkcionalne države.