Published On: Uto, pro 22nd, 2020

Izborni inženjering probošnjačkih stranaka u Mostaru podržan djelovanjem ilegalnog SIP-a BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović uputio je danas pismo na adrese međunarodnih dužnosnika kako bi ih upoznao, kako navodi, s alarmantnim ugrozama integriteta izbornog procesa u Mostaru

Između ostaloga, Čović je zatražio žurno uključenje međunarodnih čimbenika, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji, kako je istaknuo, svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja.

Pismo je poslano Donaldu Tusku, predsjednik Europske pučke stranke (EPP), Manfredu Weberu, predsjedatelju EPP grupe u Europskom parlamentu, Josepu Borrellu, visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Europske komisije, Olivéru Várhelyiju, povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Europske unije, Paulu Rangelu, izvjestitelju Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, David McAllister, predsjedniku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) i Romeu Franzu, predsjedatelju Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Čović je međunarodne dužnosnike podsjetio kako je održavanje izbora u Mostaru naznačeni kao prvi od 14 prioriteta Europske komisije za put Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji, zbog čega nose i dodatnu važnost za perspektivu europske BiH.

-Obraćam vam se, prije svega, kao dionicima europske obitelji i dugogodišnjim partnerima, pa i prijateljima, čiji je doprinos dalekosežan i afirmativan za budućnost stabilnosti i razvoja BiH. Smatram i više od važnog upoznati vas s alarmantnim ugrozama integriteta izbornog procesa u Mostaru, koje su sada već sasvim izvjesne, napisao je Čović.

Predsjednik HNS-a dodaje da su građani Mostara su 20. prosinca 2020. godine nakon dugih 12 godina sudjelovali na lokalnim izborima, uvjereni u demokratski pomak koji neće biti okaljan kompromitiranjem izbornih rezultata.

-Mnogi od njih su mladi ljudi koji glasuju prvi put. Ako rezultati ne budu realan odraz njihova opredjeljenja, uvjeren sam kako postoji realan rizik podrivanja njihova vjerovanja u izgradnju svoje budućnosti u BiH. Nužno je o tome razmišljati u dugoročnom i širem kontekstu odljeva mozgova i općenitih demografskih tokova, navodi Čović.

On naglašava da je Hrvatska demokratska zajednica BiH je poduzela sve u svojim mogućnostima kako bi se integritet izbornog procesa u Gradu Mostaru u potpunosti zaštitio.

-Pri tome je više puta pozvala međunarodne dužnosnike i promatrače da učine sve u svojoj moći kako bi pomogli da se izbori u Mostaru provedu sukladno europskim standardima, na pošten i pravičan način. Također je pozvala i na njihovu pojačanu prisutnost i pažnju na izborni dan te na pomno praćenje rada Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i preventivno upozorila na fiktivne prijave glasača za koje je pravodobno iskazana zabrinutost da bi mogle neprikladno utjecati na rezultat. To se učinilo u nadi pružanja pomoći kako bi se spriječile manipulacije koje bi narušile neovisnu političku volju – kao što se to hrvatskom narodu toliko puta do sada učinilo, priopćeno je.

Napisao je i kako ga osobito žalosti izvijestiti primatelje pisma kako je sada sasvim jasno da izborni inženjering (pro)bošnjačkih stranaka, podržan djelovanjem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje radi u protuzakonitom i nelegitimnom sastavu, aktivno vrši mijenjanje izborne volje žitelja za vlastitu političku dobit.

Pobrojao je stvari u kojima se, kako kaže, ogleda sumnja:

– naloženo je ponovno brojanje za više od 46 % ukupnih biračkih mjesta u Gradu Mostaru, ukazujući na „noćno brojanje“, neregularnost brojanja, teške manipulacije glasovima te daljnje diskreditiranje već diskreditiranog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Na velikom broju biračkih mjesta uočena je dramatična razlika brojki koje su objavljivane tijekom večeri u prisutnosti promatrača i brojki koje su službeno objavljene na stranici www.izbori.ba;

– blokiranje izlaznih informacija o rezultatima postupka prebrojavanja nakon zatvaranja biračkih mjesta (i dalje), pružajući vremenski okvir za konsolidaciju i provođenje prethodno organiziranih kriminalnih postupaka;

– skandalozno premještanje fiktivnih glasača u orkestraciji bošnjačkih stranaka i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u gradska područja s većinski hrvatskim stanovništvom u pokušaju nezakonitog stjecanja mandata i utjecanja na ukupni izborni ishod, u povodu čega je Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a, uvidjevši da se radi o fiktivnim glasačima i adresama i dr.

Upozorio je da se time se znatno narušavaju odnosi, ali i dalje destabilizira politički dijalog, koji je, iako prijeko potreban, sada dodatno narušen.

-Tako se, također, prekršio politički dogovor o lokalnim izborima u Mostaru, postignut u lipnju ove godine, kojemu su kao svjedoci i jamci nazočili i međunarodni predstavnici u BiH, a koji je omogućio održavanje izbora u Mostaru. Besposljedično nepridržavanje i otvoreno kršenje konsenzusa ne predstavljaju dobar primjer za naše multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo. Ipak, željeli smo vjerovati da je napokon postignut iskorak. Nažalost, taj iskorak je upravo brutalno pogažen, napisao je Čović.

Predsjednik HNS-a kaže da su, usprkos vjeri u fer političku utakmicu, politika pomno organiziranih kriminalnih djela i nacionalne netrpeljivosti prema Hrvatima prevladali napore.

-Kao velika europska obitelj i institucije Europske unije, ne može se ne mariti za kataklizmičke posljedice ovih sustavnih izbornih prevara, koje ne samo da pogađaju integritet jednih od najiščekivanijih izbora na europskom tlu već pogađaju i prioritet Europske komisije za europski put BiH, priopćeno je.

Dodaje da se ne smije dopustiti zatvaranje očiju pred grubim kršenjem vrijednosti koje nazivamo europskima, a koje su temelj našeg djelovanja.

-Sukladno tomu, apeliram na vašu podršku u najoštrijem osuđivanju izbornog inženjeringa te apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izborni proces koji nosi preveliku važnost – za europski Mostar i za europsku BiH, napisao je Čović.

Predsjednik krovne političke organizacije Hrvata u BiH istaknuo je da traži žurno uključenje međunarodnih čimbenika, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja./HMS/