Published On: Fri, May 10th, 2019

Izbori u Danskoj: Desničarska stranka želi deportirati sve muslimane

Stranka Čvrsti smjer (Stram Kurs) koju vodi odvjetnik Rasmus Paludan, nepravomoćno osuđen za rasizam, prikupila je potpise za izlazak na nacionalne izbore.

Prema danskom zakonu izbori se moraju održati prije 17. lipnja, a očekuje se da će sadašnji premijer Lars Løkke Rasmussen ovog tjedna objaviti datum njihovog održavanja.

Paludan je pridobio simpatije i sklonost među tinejdžerima zahvaljujući objavama na YouTubeu, ekscentričnom modnom stilu, a odnedavno je i na naslovnicama danskih novina zbog prikupljenih potpisa.

Naime, njegova stranka prikupila je potrebnih 200 000 potpisa potpore glasača potrebnih za prijavu na izbore. I to nakon što je Paludan imao središnju ulogu u poticanju nereda ovog Uskrsa u etnički raznolikom dijelu Kopenhagena koji se zove Nørrebro.

Tijekom nereda Paludan je bacio u zrak knjigu za koju je tvrdio da je Kuran, jedan primjerak ove knjige je i zapalio pred kamerama te je poticao nemire u ovom dijelu danske prijestolnice u kojoj živi veliki broj muslimana.

Odnedavno mu je zabranjeno i komentiranje na Facebooku zbog rasističkih objava. Osim toga, protiv Paludana se trenutno vodi sudski postupak, podignuo je žalbu protiv presude zbog rasizma koju je zaradio jer je iznosio rasistička stajališta o Afrikancima u videoporuci.

Stoga je Morten Østergaard, lider Socijalne liberalne stranke, pozvao ostale vodeće stranke da izglasaju kako neće koalirati s Čvrstim smjerom u budućnosti.

“Moramo istaknuti da postoji razlika između nas i onih koji žele ‘izabrane očišćene zajednice’ temeljene na vjeri ili rasi. Mora se kazati što je dobro, a što krivo u danskom društvu”, rekao je Østergaard.

Da su sad izbori, Čvrsti smjer bi ušao u danski parlament

Da bi ušli u parlament, stranka mora prijeći prag od 2 posto na nacionalnim izborima ili osvojiti zastupničko mjesto distrikta. U anketama Čvrsti smjer sada uživa potporu 2,2 posto birača.

Inače, od 2015. godine na vlasti u Danskoj je manjinska vlada koju predvodi liberalna stranka Ljevica u koaliciji s desničarskom strankom Danski narod te Liberalnim savezom i Konzervativnom narodnom strankom.

No Østergaard smatra da postoji dubinska razlika između antiimigrantske stranke Danski narod i Čvrsti smjer, koji se zalaže za takozvanu “etničku Dansku” i deportaciju muslimana.

“Ne radi se o njima, već o meni i tome što ja želim kao političar. Ne želim davati legitimitet ljudima koji pokazuju na danske građane te tvrde da oni ne smiju biti dijelom našeg društva zbog njihovog vjerskog opredjeljenja. Ne želim im davati legitimitet surađujući s njima”, kaže Østergaard.

Unatoč kontroverzama, neke političke stranke ipak nisu sklone slijediti primjer Švedske gdje je ekstremno desničarska stranka Švedski demokrati isključena iz koalicijskih razgovora što je dovelo do pregovora koji su trajali 133 dana i rezultirali nestabilnom manjinskom vladom ranije ove godine.

Sadašnji premijer ne isključuje mogućnost koaliranja s Čvrstim smjerom

Na pitanje koje je stajalište premijera o mogućoj koaliciji sa strankom Čvrsti smjer, glasnogovornica danskog premijera Britt Bager nije rekla da će ih isključiti iz razmatranja.

“Lars Løkke će zauzeti stajalište kada se budu znali rezultati izbora”, rekla je Bager za danske novine Politiken.

Ministar pravosuđa Søren Pape Poulsen, koji je ujedno i lider stranke Konzervativne narodne stranke, rekao je da bi bila pogreška ignorirati novu stranku na političkoj sceni iako je rekao kako ne vidi moguća područja suradnje.

Glasnogovornik ove stranke Naser Khader rekao je pak novinarima sljedeće: “Moramo čuti što žele i o čemu se može pregovarati.”

Profesor političkih znanosti sa sveučilišta Aarhus rekao je kako će Čvrsti smjer morati postići rezultate u svih deset izbornih jedinica kako bi ušli u parlament.

Jedan kandidat Čvrstog smjera je umjetnik koji mokri na svoju publiku

“Jedan kandidat iz te stranke je pro bono umjetnik koji mokri na publiku. Zbog toga je i osuđen jer sud nije smatrao da je to umjetničko djelo. Ima još takvih kandidata u ovoj stranci”, rekao je Stubager i dodao da je Paludan ipak “drugačija vrsta cirkuskog stvorenja” u danskoj politici.

“On će se natjecati za antiimigrantske glasove protiv Danskog naroda i Nove desnice koje su već etablirane stranke”, rekao je.

Strubager je dodao i kako će se ove stranke morati suočiti i s Paludanovim zahtjevom za protjerivanje svih muslimana.

“Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će one odgovoriti na to. Morat će kazati da nisu svi muslimani kriminalci, a to će biti nešto novo za njih”, smatra Strubager.