Published On: Fri, May 10th, 2019

SAD PONOSAN NA CRNOGORCE: Presuda razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet Crne Gore

Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dvojica oficira ruske GRU (vojne obavještajne agencije) proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne europske nacije, priopćio je State Department povodom izricanja prvostupanjske presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u listopadu 2016.

Otkad je osujećen pokušaj puča na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016, koji je podržala Rusija, Crna Gora je poduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, naročito priključenjem NATO-u u lipnju 2017., navodi se u priopćenju portparola State Departmenta Morgan Ortagus, prenosi Antenam.net.

Sjedinjene Države, naglasila je portparol State Departmenta, ponosne su što imaju Crnu Goru za saveznicu.

– Sjedinjene Države će nastaviti podržavati Crnu Goru u njenim naporima da jača vladavinu prava, zaštiti slobodu medija i dalje provodi ostale reforme potrebne za učlanjenje u Europsku uniju – zaključuje se u priopćenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici reagirala je jučer u popodnevnim satima na presudu za pokušaj terorizma.

– Povijesni dan za vladavinu prava u Crnoj Gori, kada je 14 osoba osuđeno za pokušaj terorizma, uključujući i dvojicu ruskih GRU agenata – navedeno je na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD u Podgorici. Dodaju da je otvoreno i transparentno suđenje važan korak naprijed.

– To je važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokracije neprihvatljiva – naveli su u objavi.