Published On: Sub, lis 13th, 2012

Izbili sukobi između policije i Katalonaca za vrijeme obilježavanja španjolskog dana državnosti

Tijekom jučerašnjeg obilježavanja španjolskog dana državnosti, na ulicama Barcelone izbili su sporadični sukobi između policije i prosvjednika koji podržavaju odcjepljenje Katalonije od Španjolske. Sukob je počeo između dvije međusobno suprotstavljene skupine, s jedne strane okupila se skupina koja zagovara jedinstvo dok su se na drugoj nalazili katalonski nacionalisti.

VIDEO: Barcelona, 12.10.2012

Uskoro skupina nacionalista napada suprotni skup i pokušavaju im istrgnuti španjolsku zastavu iz ruku. Neposredno nakon izbijaju sukobi s policijom. Oko 800 policajaca bilo je prisutno za vrijeme jučerašnjeg obilježavanja dana državnosti u Barceloni. Za vrijeme sukoba nekoliko katalonskih nacionalista je pretučeno, prenosi RT.

Dok se na jučerašnjem danu Španjolske u Barceloni okupilo svega oko 6,000 ljudi, na danu Katalonije na ulice je izašlo čak 1,5 milijuna (vidi: Milijun i pol ljudi na ulicama Barcelone, Katalonci žele nezavisnost i odcjepljenje od Španjolske). Ovog utorka španjolski Parlament je blokirao katalonski prijedlog o pokretanju referenduma za odcjepljenje Katalonije od Španjolske.

Opširnije o temi:
Analiza: Hoće li se Katalonija odvojiti od Španjolske i kakve bi bile posljedice?

izvor(i): RT | AP
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare