Petak, 21 lipnja, 2024

Izaslanstvo EU u BiH: Špirić laže!

Must Read

Povodom izjave ministra Špirića u sinoćnjem Dnevniku 2 RTRS-a, emitiranom 22. rujna, koja glasi: “Ta donatorska konferencija u Bruxellesu je dobila manifestacijski karakter. Imam osjećaj da Bruxelles čeka rezultate izbora da bi pomogao građanima u BiH, što ne smatram pomoći, nego ucjenom i to također ne mislim da je dobro” Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH osuđuje ovakve neistinite izjave i iznesene neosnovane tvrdnje.

Na donatorskoj konferenciji, EU je obećala pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti od 85 milijuna eura. Činjenica je da se trenutačno realizira prvi dio doniranih sredstava od 42 milijuna eura kroz Program EU za oporavak od poplava. Program provode UNDP, UNICEF i IOM, s ciljem zadovoljavanja potreba utvrđenih u okviru Procjene potreba za oporavkom i sanacijom koja je objavljena u srpnju. Europska unija ne čeka, već aktivno pomaže stanovništvu u BiH.

Novac građana EU, doniran u znak solidarnosti s BiH, trenutno se koristi za obnovu škola, domova zdravlja, zgrada općina i centara za socijalni rad.

Ovim sredstvima se pomaže najugroženijim obiteljima u obnovi njihovih domova. Pomaže se ponovnom pokretanju domaćeg gospodarstva. Prošlog tjedna je u Doboju otvoreno obnovljen vrtić e, dok je Srednjoškolski centar u Doboju otvoren u ponedjeljak 22. listopada.

Tijekom ovog tjedna, šef Delegacije EU će se uputiti u Šamac kako bi otvorio još jednu u nizu obnovljenih škola. Objavljeni su javni pozivi za prijave za pomoć u obnovi stambenih objekata i za pomoć malim i srednjim poduzećima.

Također, EU trenutačno radi na pripremi druge faze donacija u BiH, odnosno dodatnog paketa od 43 milijuna eura.

S obzirom na sve ove činjenice, apsolutno je neprihvatljivo da domaći dužnosnik na takav način dovodi javnost u zabludu, vrijeđa sve one koji u ovom trenutku naporno rade na terenu i vrijeđa solidarnost koju su pokazali građani EU.

Sve informacije o Programu EU za oporavak od poplava dostupne su nasljedećem linku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vatrogasci u Mostaru izvlačili ljude iz lifta

Nestanak struje u Bosni i Hercegovini prouzročio je velike probleme, a intervencije na otvaranju liftova imali su i vatrogasci. Mostarski...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -