Published On: Uto, ruj 23rd, 2014

Izbjegnute sankcije: BiH se predlaže belgijski model

Ministarsko vijeće Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcija protiv Bosne i Hercegovine.

”Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tijekom višesatnih razgovora jučer i danas uspjeli smo da argumentirano ukažemo na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcija kojeg je predložilo Tajništvo Energetske zajednice”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

To je, po njegovim riječima, posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcije koje su predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno financijskog karaktera, te koje bi proizvele vrlo negativne implikacije kako po BiH, tako i po regiju.

Činjenica je kako BiH kasni s realizacijom određenih ugovornih obveza, međutim, ovo je prvi put da je Energetska zajednica zauzela realniji pristup kada je riječ o eventualnom modalitetu provođenja preostalih obveza.

”Umjesto insistiranja na zakonu o plinu kojim bi, između ostalog, bilo regulirano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti plina za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji suglasnost u BiH, niti postoji ustavna osnova za usvajanje predmetnog zakonskog akta, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, čime se otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH u ovom kontekstu”, ističe Tučić.

”U svakom slučaju, mislim da svi zajedno u BiH moramo uložiti dodatne napore kako bi se pronašla adekvatna rješenja za sva otvorena pitanja kada je riječ o članstvu BiH u Energetskoj zajednici, te kako bi preuzete obveze na odgovarajući način, a to znači u skladu s postojećom ustavnom strukturom, bile i realizirane”, navodi Tučić.

Dodao je kako ćemo se “u suprotnom, vrlo brzo suočiti s novim postupkom i novom opasnošću za primjenom sankcija prema BiH”.

”To je od posebnog značaja uzimajući u obzir reformske procese koji se planiraju provesti u Energetskoj zajednici, a kojima je, između ostalog, predviđeno uvođenje radikalnijih sankcijskih mehanizama posredstvom kojih bi se članice Energetske zajednice koje kasne u realizaciji svojih ugovornih obveza kažnjavale”, rekao je Tučić, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare