Published On: Ned, ruj 30th, 2012

IZ GUZICE U GLAVU NAKON 15 GODINA: BiH treba preoblikovati

BiH mora ubrzati procese europskih integracija, i ova tema mora biti glavna tema bh. vlasti Bosna i Hercegovina mora ubrzati proces europskih interagracija i ova tema mora biti glava tema bh. vlasti, a ne beskrupulozna borba za vlast – jedan je od zaključaka Međunarodne konferencije „Bosna i Hercegovina u EU – EU u Bosni i Hercegovini“, koja se jučer i danas održavala u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u organizaciji Paneuropske unije BiH, a koja je rezultirala usvajanjem Deklaracije, koja će biti poslana predstavnicima bh. vlasti, i europskih institucija. 

U Deklaraciji se između ostalog naglašava da se od političkih elita traži „angažiranje na rješavanju ekonomskih i socijalnih problema, za razvijanje prijateljstva i suradnje sa zemljama regije i državama članicama EU-a“.

Isto tako Paneuropska unija traži ustavne reforme u BiH „kojima bi svi njezini narodi i građani bili ravnopravni i zadovoljni, afirmiranjem zajedništva u različitosti“.

Od međunarodne zajednice, posebno Europske Unije paneuropejci traže veći angažman.

„Apeliramo svim državama članicama EU-a da zauzmu jasan i jedinstven stav prema BiH koji će ovu napaćenu zemlju što prije integrirati, a što je još jedan temelj trajnoga mira… Zahtjevamo da EU i države članice iskoriste svoj utjecaj i izvrše snažniji pritisak na domaće političke elite kako bi ubrzali ispunjavanje zahtjeva euro-atlanskih integracija, čak i po cijenu da OHR koristi bonskih ovlasti“, istaknuto je u tekstu Deklaracije u kojoj se na koncu traži dodatna aktivnost nevladinih organizacija u ovim procesima te se građane BiH poziva da izađu na lokalne izbore „i svoj glas daju istinski proeuropski orijentiranim kandidatima, koji će pomoći jačanju lokalne sredine, koja je u trenutnim ustavnim i zakonskim odredbama oštećena.“

Na konferenciji je sudjelovao veliki broj predstavnika bh. vlasti, međunarodnih organizacija, diplomatskog zbora kao i paneuropejci iz nekoliko europskih zemalja.

Predsjednik Međunarodne Pauropske unije Alain Terrenoire kazao je u svom obraćanju da se Bosna i Hercegovina treba preoblikovati, jer je ovakvo uređenje davno nadiđeno i potpuno je nefunkcionalno. Dodao je da i bh. političari, ali i političari u Europi trebaju puno više međusobnog povjerenja i solidarnosti jer se samo tako može izaći iz krize.

Na konferenciji su uvodničari bili: predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Božo Ljubić, predsjedatelj Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za europske integracije dr. Halid Genjac, šef političkog odjela pri Delegaciji EU-a u BiH Stefan Simosas, izaslanica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Željana Zovko, šefica izaslanstva Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey, specijalna predstavnica za EU odnose u OHR-u, Ulrike Hartmann, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, šef Odjela za EU pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH Osman Topčagić, direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra, rizničar Međunarodne Paneuropske unije André Poulin, predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić, direktorica Fondacije Konrad Adenauer – Predstavništvo u Sarajevu Sabina Wölkner, predsjednik Helsinškog odnora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović, direktorica Vanjskopilitičke inicijative BiH Lejla Kablar, predsjenica udruge „Briješki pleter“ Sanijela Matković, te predsjednik i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH mr. Dražen Gagulić i prof. dr. Franjo Topić.

Sudionici konferencije, koji su stigli iz inozemstva, sutra će u 10.30 sati u sarajevskoj katedrali slaviti Misu koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Suorganizator konferencije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a prijatelji konferencije su: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondacija Otto von Habsburg, Parlamentarna skupština BiH, Direkcija za europske integracije, Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Sarajevu, Hotel „Holiday Inn“, Napretkov dom „Trebević“, Općina Stari Grad, vinarija „Gentille“, vinogradi „Nuić“ i galerija „Preporod“.
_______________________________________________________________________________

DEKLARACIJA 

1.)    Paneuropska unija nezadovoljna je sporim koracima Bosne i Hercegovine prema europskim integracijama. U protekle dvije godine očit je veliki zaostatak Bosne i Hercegovine u odnosu na regionalne zemlje te se taj trend mora što prije mijenjati. Jasno je da ovaj trend ovisi o bh. vlastima pa apeliramo da se predstavnici vlasti i stranaka okrenu bitnim temama za građane ove zemlje. Umjesto beskrupulozne borbe za vlast, Paneuropska unija od političkih elita traži angažiranje na rješavanju ekonomskih i socijalnih problema, za razvijanje prijateljstva i suradnje sa zemljama regije i s državama članicama EU.

2.)    BiH treba trajnu stabilnost, koja se  temelji samo na ozbiljnim ustavnim reformama kojima bi svi njezini narodi i građani bili ravnopravni i zadovoljni, afirmiranjem zajedništva u različitosti. Trenutno su mnogi obespravljeni u ostvarenju svojih prava u svim segmentima zagarantiranih Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Paneuropska unija naglašava i podsjeća da Europska konvencija o ljudskim pravima ima primat u primjeni nad svim ustavima i zakonima u bilo kojoj državi potpisnici, pa i u BiH, te se to mora poštivati, uključujući i povrat nacionalizirane imovine.

3.)    Isto tako, Paneuropska unija konstatira da je uloga međunarodne zajednce u BiH od velike važnosti, posebno uloga Europske Unije. Budući da BiH teži postati punopravnom članicom EU-a, logično je da sve institucije Europske Unije vode puno više brige o BiH i stanju u kojem se nalazi, nego je do sada. Zato apeliramo svim državama članicama EU-a da zauzmu jasan i jedinstven stav prema BiH koji će ovu napaćenu zemlju što prije integrirati, a što je još jedan temelj trajnoga mira.

4.)    Bez snažnog utjecanja međunarodne zajednice očito je da će u BiH biti teško promijeniti stanje, prije svega političko, kojeg neki s razlogom karakteriziraju kao najteže nakon rata. Zato zahtjevamo da EU i države članice iskoriste svoj utjecaj i izvrše snažniji pritisak na domaće političke elite kako bi ubrzali ispunjavanje zahtjeva euro-atlanskih integracija, čak i po cijenu da OHR koristi bonskih ovlasti. U suprotnom bi ovakvo stanje blokade cijele zemlje moglo još dugo potrajati.

5.)    Paneuropska unija konstatira i ocjenjuje da je uloga NVO-a u procesu europskih integracija jako bitna. Jačanjem civlinog društva put će nedvojbeno biti ubrzan. Zato NVO mora biti i korektor i partner vlastima. U tom smislu očekuje se puno veći angažman NVO sektora koji treba biti lišen političkih utjecaja.

6.)    Paneuropska unija izražava nadu da će predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini proteći u demokratskom i poštenom ozračju, te upućuje apel građanima da se aktivno uključe u ostvarenju svojih prava izlaskom na izbore i svoj glas daju istinski proeuropski orijentiranim kandidatima, koji će pomoći jačanju lokalne sredine, koja je u trenutnim ustavnim i zakonskim odredbama oštećena.(R. I. / Dnevnik.ba)

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare