Published On: Ned, svi 16th, 2021

Iz Gaze neprestano ispaljuju rakete na Izrael  

Izrael je u noći na nedjelju bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi Yahyaa Sinwarija, a ta skupina odgovorila je raketnim napadima na Tel Aviv.

 

Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su tamošnji zdravstveni dužnosnici, a velik broj stanovnika je ozlijeđen. Tijekom noći Gazom je odzvanjao zvuk bombardiranja, prenosi agencija Reuters.

 

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba ozlijeđeno je u bijegu u skloništa.

 

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 dijete. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece.

 

Izraelska Hitna služba: Izravni pogodci u Lachishu i Negevu

 

Izraelska Hitna služba na Twitteru je objavila da su u mjestima Lachishu i Negevu zabilježeni izravni pogoci raketa ispaljenih iz Gaze.

 

“U posljednjih nekoliko minuta velik broj raketa ispaljen je na područja Lachisha i Negeva. Stižu izvještaji o direktnim pogocima. Timovi Hitne su na terenu i pomažu ljudima koji su u stanju šoka i koji su ozlijeđeni na putu prema skloništima”, objavila je Hitna.

 

IDF: Oglasile se sirene u Beershebi

 

Izraelska vojska objavila je da su se u gradu Beershebi na jugu Izraela zbog raketa ispaljenih iz Gaze oglasile sirene za uzbunu.

 

S koliko oružja Hamas raspolaže?

 

BBC javlja kako je Izrael objavio da je prošlog tjedna zabilježio najveću razinu raketnih napada na Izrael iz Gaze. Koliko oružja Hamas uopće ima?

 

Vanjskopolitički analitičar Jonathan Marcus kaže da je nemoguće procijeniti zalihe raketa kojima Hamas raspolaže, ali neupitno se radi o tisućama i tisućama projektila raznolikog dometa.

 

Dio raketa prokrijumčaren je u Gazu putem tunela iz egipatskog sinajskog poluotoka, ali vjeruje se da se većina raketa proizvodi u Pojasu Gaze.

 

IDF: Uništili smo skladište s oružjem

 

“Maloprije smo uništili skladište u kojem je bilo oružje. Bilo je smješteno u kući operativca Hamasa u središnjoj Gazi. Uništili smo i skladište Hamasovog mornaričkog oružja u južnoj Gazi”, objavila je izraelska vojska na Twitteru.

 

Kontradiktorni izvještaji o prekidu vatre

 

BBC navodi kako se pojavljuju kontradiktorni izvještaji o tome razmatra li Izrael prekid vatre.

 

Financial Times objavio je, pozivajući se na izjave dva zapadna diplomata, kako UN, Egipat i Katar rade na privremenom prekidu vatre kako bi omogućili da jedina elektrana u Gazu dobije gorivo. Izraelski dužnosnici vjeruju da bi elektrana već sutra mogla ostati bez goriva.

 

No, izraelski mediji citiraju vlastite izvore koji tvrde da nikakav prijedlog o prekidu vatre nije ni stavljen na stol kad se sigurnosni kabinet vlade sastao ranije danas.

 

IDF: Ispaljen novi salvo raketa iz Gaze

 

Izraelska vojska na Twitteru objavila je da je iz Gaze na južni Izrael ispaljen salvo raketa.

 

Izraelska vojka tvrdi da je uništila skladište oružja u Gazi

 

Izraelska vojska objavila je snimku na kojoj se, kako tvrde, vidi kako su uništili skladište oružja u domu zapovjednika Hamasa.

 

Hezbolah se ne želi uključivati u sukob

 

Hezbolah se ne želi uključivati u sukobe na Gazi, kazao je izvor za Times of Israel. “Nemamo nikakav interes u tome”, kazali su.

 

Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbe ispaljivane iz Gaze na Izrael.

 

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52 djece.

 

Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

 

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se kasnije u nedjelju i raspravljati o najžešćim palestinsko-izraelskim sukobima u posljednjih nekoliko godina.

 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres podsjetio je obje strane da “svako neselektivno ciljanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodno pravo i mora se izbjegavati pod svaku cijenu”, navodi se u priopćenju glasnogovornika UN-a./HMS/