Published On: Sub, ruj 17th, 2016

IZ EU-a STIGLO PISMO Dobro razmislite, zakon kakav želite o igrama na sreću ne postoji u EU, uništit ćete svoje, a dovesti ilegalne priređivače i – ostati bez poreza

Zakon o igrama na sreću i dalje produbljuje nesuglasice u vladajućoj koaliciji u F BiH, a posebno nakon što je Ustavno-pravno  povjerenstvo BiH zaključilo kako se ovaj zakon treba uputiti u hitnu proceduru na usvajanje. Stoga jučer niti nije bio uvršten na dnevni red Doma naroda parlamenta F BiH, a ovu odluku, osim HDZ-a BiH, sada su podržali i SDP i Naša stranka.
Inicijator novog zakona o igrama na sreću je SDA i te stranke su tražili da se ovaj zakon na denvni red uvrsti po hitnoj proceduri. No, ono što je posebno nelogično je insistiranje na hitnosti zakona, bez prethodne javne rasprave i temeljite analize eksperata na ovom polju, s obzirom da se, kao što je to bio slučaj u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj, može dogoditi na novi zakon bude, zapravo, lošiji ne samo za priređivače igara na sreću, nego i na cjelokupan proračun Federacije BiH.
No, dok incijatori novog zakona o igrama na sreću ističu kako bi se njegovom primjenom u proračun moglo ‘zgrnuti’ oko 200 milijuna KM, iz EU-a upozoravaju da bi se moglo lako dogoditi upravo suprotno – da F BiH zbog nekorektnog tretmana prema domaćim priređivačima mogla biti razlogom za zatvaranje, gubitak radnih mjesta te drastično smanjenje uplate poreza kojeg priređivači u F BiH godišnje uplate oko 76 milijuna KM po raznim osnovama.
Takav ili sličan zakon ne postoji niti u jednoj zemlji EU-a.
Na ovo je skrenuo pozornost Nikos Roumnakis, predsjednik Europske komisije za regulaciju igara na sreću u svom pismu upućenom Lidiji Bradari (HDZ BiH), predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta F BiH.
Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:
Obraćam Vam se ovim putem vezano za javno izraženu namjeru vaše vlade da izmijeni postojeci Zakon o igrama na sreću i usvoji nerazuman porez na promet od 10% i porez na dobitke igrača u iznosu od 10%.
U uvodnom dijelu, želio bih Vas izvijestiti da pišem u ime Europske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL). Europska organizacija za regulaciju igara na sreću je neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja europske priređivače igara na sreću, licencirana i regulirana u okviru zakona EU.
Kao aktivni članovi europske industrije za priređivanje igara na sreću, možemo vas uvjeriti da je kamen temeljac održivog i
dobro uređenog tržišta igara na sreću uspostava ravnoteže između transparentnog postupka licenciranja i razumnog poreznog režima. Ako je naša prošlost i široko iskustvo dobar pokazatelj, mogu tvrditi, bez ikakve zadrške da će nametanje 10% poreza na promet potkopati i pogoršati tržište ove oblasti u Federaciji Bosni i Hercegovini u cijelosti.
 
Dopustite mi da istaknem da ne postoji sličan porezni režim niti u jednoj drugoj zemlji u Europskoj uniji. Posljednja zemlja koja je napustila tu praksu bila je Italija. Razlog je očigledan. Prema mišljenju milanskog sveučilišnog profesora Marco Pilanzi, najgori mogući scenarij ovog poreznog režima pokazalo se putem talijanskog regulatora AAMS ‘ iz rujna 2012. godine, kada je neto povrat talijanskih licenciranih priređivača igara na sreću bio negativan – € 1m, ali ovi priređivači su još uvijek bili dužni € 2,7 milijuna poreza prema državi za mjesec dana !!!
Jasno je da ovaj model oporezivanja nije ekonomski povoljan za priređivače igara na sreću. Margina poreza u ovoj oblasti je maksimalno 10% od prometa. Ponekad može biti i negativna. Ako nametnete 10% poreza na promet, to ne ostavlja ništa za priređivače igara na sreću da pokriju sve ostale troškove (bruto plaće, urede i iznajmljene prostore, održavanje licence, lokalne poreze, poslovne usluge, komunalne usluge kao što su struja, voda, internet, itd .).
 
Legalni priređivači igara na sreću će biti prisiljeni ponuditi veće kvote (u odnosu na one koje nude ilegalni priređivači igara
na sreću) svojim klijentima kako bi se pokrili svoje gubitke, a time će izgubiti ogroman dio svoje prodaje.  Kao posljedica toga, znatan broj legalnih priređivača igara na sreću će izaći s tržišta, a posebno oni koji već djeluju na marginama. Nakraju, nekoliko tisuća radnih mjesta iz ove oblasti će biti izgubljeno i na kraju Vlada će prikupiti manje poreza.
U vezi s namjerom vaše vlade da nametne porez na dobitke igrača, dopustite mi da kažem da ne postoji sličan porezni režim niti u jednoj drugoj zemlji u svijetu (npr. oporezivanje dobitaka ne postoji u Velikoj Britaniji, Irskoj, Estoniji, Litvi, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Malti, Danskoj, Poljskoj, Latviji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj itd.)
Igrači su vrlo osjetljivi na cijene i oni su sofisticirani korisnici tehnologije. Mnogi elementi odlučuju koliko je atraktivan priređivač igara na sreću, ali neto omjer isplate može biti najvažniji. Kao posljedica toga, predviđene su izmjene oporezivanja će staviti pritisak na igrače da se prestanu kladiti kod legalnih tvrtki i počnu tražiti atraktivnije mogućnosti klađenja online kod priređivača izvan Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Ili još gore, igrači se mogu prebaciti na ilegalne priređivače na crnom tržištu unutar Federacije Bosne i Hercegovine. Istraživanja pokazuju da će legalni priređivači igara na sreću izgubiti 30% svojih klijenata unutar prvih 6 mjeseci. U prvih 12 mjeseci legalni priređivači igara na sreću će izgubiti 65% svog prometa.
Zbog toga, EOGL preporučuje da se još jednom razmisli o planovima da se nametne novo oporezivanje za priređivanje igara na sreću.
 
Ako se legalni priređivači povuku s tržišta zbog prevelikih poreza, onda ce postotak tržišta ilegalnih priređivača igara na sreću porasti. Na kraju, ukupni porezni prihodi vlade će biti manji i ilegalni priređivači ce dominirati na tržištu. Općenito, regulatori ističu da će stroga provedba obeshrabriti ilegalne priređivače da uđu na tržište. Međutim, nije održivo da se uloži toliko mnogo napora u provedbu. Provedba je jako skupa!
Izbjegavanje pretjeranog poreza na igre će biti korisno za cijelu industriju na uređenom tržištu, što znaci za priređivače, klijente i vladu.
Ponudite poslovni model priređivačima i na taj način može se smanjiti rizik da priređivači sa sjedištem izvan uređenih tržišta uđu i popune prazninu na tržištu, bez plaćanja ikakvih poreza.
 
On štiti klijente stvarajući vrlo konkurentno legalno tržište za klađenje koje će ponuditi klijentima najbolje cijene i sigurne načine za prikupljanje svojih dobitka. On pomaže vladi da stvori sigurno okruženje za igrače i za prikupljanje poreza, što vlada može koristiti kako bi se podržala politika za opće dobro.
Iz svih već navedenih razloga, EOGL smatra da je vaša namjera da uvedete nove poreze na priređivanje igara ne može biti u najboljem interesu dioničara na tržištu igara u Bosni i Hercegovini, što znači za vladu, priređivače igara i klijente.
Prema našim saznanjima, nije bilo javne rasprave o ovoj poreznoj reformi. Koristeći ovu priliku, ja bih vam savjetovao da održite javnu
raspravu u najkraćem mogućem roku. Što prije utvrdite negativan utjecaj predloženih izmjena to bolje za tržište i igrače.
 
Osim toga, molim vas da ponovno procijenite učinkovitost novog poreznog režima s namjerom da se ponište predložene izmjene kako bi se izbjegle nepovratne štetne posljedice u ovoj industriji u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kao EOGL, stavljamo vam se na raspolaganje, tu smo da vam pomognemo na svaki mogući način. Uključujući, ali ne ograničavajući se, pružiti ćemo vam informacije o uspješnim i održivim poreznim sustavima iz drugih jurisdikcija EU, predstaviti najbolje prakse na tržištu igara u EU i objasniti rad u ovoj industriji u detalje“, stoji u pismu Nikosa Romunakisa, predsjednika Europske komisije za regulaciju igara na sreću.
 
 
/Republikainfo.com/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x