Published On: Sub, ruj 17th, 2016

Juncker obećao besplatan Wi-Fi i 5G za cijelu EU

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker obećao je da će omogućiti slobodan Wi-Fi i 5G na javnim prostorima svakog sela i grada u EU tijekom idućih nekoliko godina.
To je dio plana da se “uloži u mlade ljude”, objasnio je Juncker u govoru o stanju Uniji koji je održao pred Europskim parlamentom u Strassbourgu prije dva dana.
“Komisija predlaže uvođenje 5G, pete generacije mobilnog komunikacijskog sustava, na području EU do 2025. godine. U tome se krije potencijal za otvaranje još dva milijuna radnih mjesta na području Unije.
Takva povezanost znači da nije važno gdje živite i koliko zarađujete. Zato danas predlažemo da se za najvažnije javne prostore svakog europskog sela i svakog europskog grada osigura besplatan bežični internet  do 2020. godine”, rekao je Junckers.
Predsjednik Europske komisije najavio je i novi, ambiciozniji plan investiranja u Afriku, koji bi trebao smanjiti broj ljudi koji pred neimaštinom bježe prema Europi. Predlaže i donošenje novih zakona o autorskim pravima koji bi trebali omogućiti pravednije plaćanje rada nakladnika, novinara i drugih autora. bez obzira u kojem dijelu EU rade. Najavio je i osnivanje nove europske granične i obalne straže./HMS/