Published On: Sun, Aug 16th, 2015

IVANIĆ: Kriza vlasti u FBiH neće se preliti na razinu BiH

Savez za promjene ostaje u Vijeću ministara BiH, a tko će biti partneri i tko će formirati vlast u FBiH, to je stvar stranaka iz FBiH, prije svega SDA i HDZ -a BiH. Ono što oni dogovore, mi ćemo prihvatiti”, kazao je Ivanić.
Član predsjedništva BiH iz Republike Srpske i lider PDP -a, Mladen Ivanić, kazao je kako je uvjeren je da neće biti nikakve promjene većine, ne na razini zajedničkih institucija. On smatra da se kriza vlasti u FBiH neće preliti na razinu BiH, ističući da bez obzira na razvoj situacije u FBiH, to neće utjecati na odnose na državnu razinu.
“Stanje u FBiH je stvar stranaka u tom entitetu. One se trebaju međusobno dogovorati i to nema nikakve veze s odnosima na razini BiH, odnosno sa statusom kadrova iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Savez za promjene ostaje u Vijeću ministara BiH, a tko će biti partneri i tko će formirati vlast u FBiH, to je stvar stranaka iz FBiH, prije svega SDA i HDZ -a BiH. Ono što oni dogovore, mi ćemo prihvatiti”, kazao je u izjavi za Pres RS Ivanić.
Na pitanje jesu li moguće promjene na čelu Vlade Republike Srpske, obzirom da se u javnosti šuška, da bi Republika Srpska u listopadu mogla dobiti novog predsjednika vlade, Ivanić je odgovorio:
“Dok god je ova ista skupštinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, apsolutno nije posebno značajno je li na čelu Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ili netko drugi. Bit je u tome da je SNSD potpuno izgubio svaki osjećaj realnosti. Ne mogu prihvatiti da nisu stranka s novim idejama i da nemaju odgovore na trenutno stanje, tako da je potpuno nebitno tko je premijer, jer će sve ostati isto i zato i ne očekujem da će se dogoditi bilo što posebno”.
A na pitanje postoji li mogućnost da bude formirana nova većina u NSRS -u, Ivanić sumnja u neku novu većinu, jer poznajući razmišljanja Socijalističke partije i DNS -a, jasno je da oni nemaju hrabrosti ni želje nešto mijenjati.
“Oni će ostati dio ove većine s SNSD -om, dok god budu mogli”, kazao je Ivanić.