Published On: Sun, Aug 16th, 2015

12 knjiga o inspirativnim ženama

Ako tražite štivo za ljetni hlad, iz Flavorwireovog  popisa od 50 odličnih knjiga o inspirativnim ženama, za vas izdvajamo 12 naslova.
GERTRUDE STEIN: AUTOBIOGRAFIJA ALICE B. TOKLAS
Prva na popisu slovi kao najčudnija „biografija“ svih vremena. Napisano riječima partnerice Alice B. Tolkas, Gertrude Stein, ovo je djelo prikaz tridesetak godina njezinog privatnog kao i njihova zajedničkoga života.
FRIDA KAHLO: THE DIARY OF FRIDA KAHLO: AN INTIMATE SELF-PORTRAIT
Najotvorenije izdanje Kahloinog dnevnika u obliku faksimil prijepisa, koje otkriva zadnjih 10 godina njena života u crticama, snovima, ljubavnim pismima, pjesmama, raspravama na temu boli te u obliku vlastoručnih ilustracija.
HARRIET JACOBS: INCIDENTS IN THE LIFE OF A SLAVE GIRL
U ovoj odličnoj knjizi, jednoj od rijetkih osobnih priča napisanih od strane ropkinje, Jacobs pripovijeda o svom bijegu od barbarskog gospodara i epskom putovanju s ciljem ponovnog sjedinjenja sa vlastitom obitelji na sjeveru.
JANET MALCOLM: THE SILENT WOMAN
Još jedna post-moderna biografija o poznatoj, kultnoj spisateljici. U ovoj knjizi Malcolm istražuje život i nasljeđe Sylvie Plath, naročito način na koji je potonje oblikovano i kontrolirano te kako se širi. Autorica također komentira ograničenja i biografije kao takve, naročito kad je u pitanju netko vođen gorljivom opsesijom.
STACY SCHIFF: KLEOPATRA
Kleopatra je jedna od najuzbudljivijih i neodoljivih likova u svjetskoj povijesti. No tko je ona bila ustvari? Ova biografija otkriva stvarnu ženu skrivenu ispod mita i pogrešnog shvaćanja te pronalazi oštroumnu političarku, lidericu i ratnicu.
LAUREN BACALL: SAMA O SEBI
Dobitnici nagrade National Book Award, memoari jedne od najvećih ikona filmskih platana te ujedno i najkarizmatičnijih glumica ikad. Ono što ih razlikuje od originala iz 1979. godine je 80 dodatnih stranica koje pričaju Bacallinu priča u 21. stoljeću. Daleko pametnije štivo od prosječnihcelebrity memoara.
JUNG CHANG: EMPRESS DOWAGER CIXI: THE CONCUBINE WHO LAUNCHED MODERN CHINA
Nevjerojatna priča o Cixi, koja počinje prikazom 16-godišnje konkubine cara Xianfenga te kulminira ne samo tako što preuzima vladavinu nad cijelom državom nego je i uvodi u modernu eru po pitanju infrastrukture, vojne opremljenosti, struje te prava žena. Cixi je upamćena kao feministička ikona i vjerojatno najutjecajnija žena koja je živjela u Kini u 19. stoljeću.
MALALA YOUSAFZAI: JA SAM MALALA
Kada govorimo o inspirativnim ženama valja spomenuti i Malalu Yousafzai, tinejdžerku, Pakistansku zagovornicu prava žena na obrazovanje, koja je trenutno najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Ovi memoari, nadamo se, donose samo početak njezine karijere.
JULIA BRIGGS: VIRGINIA WOOLF: AN INNER LIFE
Jedna od rijetkih biografija o Virginiji Woolf koja kao primarni subjekt uzima autoricu, njen kreativni proces i rad, umjesto mita i društvenih drama o životu poznate spisateljice. Ako ste jedni/e od onih koji/e čitaju njezina djela zbog načina na koji predstavlja iskustvo, zbog njezinog uma koji prodire u cjelokupnu prozu, ovo je idealna biografija za vas. Na hrvatskom jeziku dostupna jebiografija Virginije Woolf autorice Alexandre Harris.
JEAN-CLAUDE BAKER: JOSEPHINE: THE HUNGRY HEART
Priča o svevremenskoj, senzacionalnoj raspjevanoj djevojci Josephine Baker, ispričanoj od straneJean-Claude Bakera poznatog kao „13. dijete od njenih 12 posvojenih“. Intrigantni uvid u ličnost koja nikad ne zastarijeva.
ELLIOTT J. GORN: MOTHER JONES: THE MOST DANGEROUS WOMAN IN AMERICA
Odlična biografija o jednoj od najpoznatijih američkih predvodnica masovnih pobuna, organizatorici borbi za radnička prava i radikalnoj ikoni, Mary Harris „Mother“ Jones.
NELL IRVIN PAINTER: SOJOURNER TRUTH: A LIFE, A SYMBOL
Vjerojatno najbolja knjiga o Sojourner Truth, proslavljenoj abolicionistkinji, uličnoj propovjednici, feministkinji i sve u svemu, legendi.