IVANIĆ: Iza kamera u Beogradu se zbio najveći događaj, Izetbegović i Vučić su se iskreno…

”Najznačajniji dio beogradske priče Predsjedništva BiH zbivao se daleko od kamera i novinara: bio je to vrlo iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događaju u Potočarima”, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Iako Ivanić ne želi govoriti o detaljima, kaže da je za njega – koji se dugo bavi politikom – to bio možda i najveći događaj, jer otvara prostor, još ne i jamstvo, da bi zaista moglo, ako se nastavi ovako, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka.

”U Beogradu je bilo izuzetno ugodno. To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kome se Beograd vrlo jasno htio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin. Pretpostavljam da su tu dva razloga – da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima poslije događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka. I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopće davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima”, rekao je Ivanić i dodao kako smatra da je bilo izuzetno važno da je do te posjete došlo.

Ivanić kaže kako se u službenom dijelu razgovora govorilo o potrebi čvršće suradnje namjenske industrije, o potrebi da se zajednički pokušaju ”izgurati neki infrastrukturni projekti”…

”Beograd je izuzetno zainteresiran, o razvoju turizma. Mislim da je interes BiH da se rekonstruira pruga Sarajevo – Tuzla – Zvornik – Beograd koja bi ispunjavala standarde, o čemu smo također razgovarali. I bilo je zaista istinskog dogovora o potrebi suradnje u oblasti energetike, uvezivanje energetskih sustava Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u tom trokutu. Kad je riječ o turizmu, i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju značajan uspon u broju turista jer očito da svijet traži nove destinacije, da su se umorili od standardnog turizma, i mi – jedni i drugi – u tom imamo sasvim solidnu šansu. Čak smo dogovorili i da radne grupe pregledaju vizne režime prema trećim zemljama i da pokušaju usuglasiti da imamo jednake sustave prema trećim zemljama”, rekao je Ivanić.

Istaknuo je kako je dogovoreno da se poslije zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije, koja će biti već u rujnu, ide u konkretizaciju tih poslova.

Kada je u pitanju Vučićev odnos prema njemu i Miloradu Dodiku, Ivanić kaže da je Vučić vrlo jasno rekao da on nema namjeru da se petlja u unutarnje odnose u RS-u, i da on to i ne radi.

bljesak l Fena

more recommended stories