Published On: Sun, Nov 1st, 2015

IVANIĆ: Ako ne ispunimo zahtjeve EU-a treba nas motikama rastjerati


Pred BiH je ozbiljan i značajan zadatak, a to je predaja kredibilne aplikacije za prijem u članstvo EU-a. Treba znati da predaja aplikacije ne znači i kraj ispunjavanja zahtjeva EU-a, nego da ćemo tek tada dobiti nove i „teže“ zadatke. O tome koliko smo spremni ispuniti ih, izjavio je za Faktor.ba član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.
– Zaista mislim da ćemo podnijeti kredibilnu aplikaciju do kraja ove godine. Nakon toga treba uslijediti odgovor europskih institucija. Bit će tisuće pitanja, ali mislim da ćemo dobiti pozitivan odgovor, ako se nastavi raditi kako se radilo u ovoj godini, i da ćemo u tijeku iduće godine, najkasnije početkom 2017. postati zemlja kandidat. Preduvjet za ovo sve jeste da se malo ubrzaju reforme u RS-u. Tu prije svega mislim na obveze koje su oni preuzeli u vezi sa Zakonom o radu, kaže Ivanić.
– Najkritičnija stvar na putu BiH prema EU je provođenje presude „Sejdić i Finci“, gdje više nije u pitanju pozicija ostalih u izbornom sustavu, nego je postala pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva i hrvatskih predstavnika u Domu naroda. Ako zbog naše nesposobnosti ne bi bili u poziciji napraviti taj odlučni iskorak, onda narod treba uzeti motike u ruke i nas sve rastjerati iz politike, dodaje Ivanić.
Govoreći o prijamu BiH u NATO, kaže kako je cilj ove strukture da se dobije MAP.
– Da bi se on dobio mora se završiti pitanje vojne imovine. Ona se postupno rješava, ali još nije ni blizu ispunjavanja u onom obimu da bi se MAP mogao aktivirati, kaže Ivanić.
Ocjenjujući rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, Ivanić kaže kako je očito da se Vijeće ministara opredijelilo da u okviru postojećeg pravnog sustava provodi reforme i povlači poteze.
– Skoro sve što je bilo u Reformskoj agendi Vijeće ministara je usvojilo. Usvojen je mehanizam koordinacije, osiguran je izvoz mlijeka i krumpira u EU. Što se tiče Parlamenta, on se više bavio raznim izvješćima, a manje zakonodavnom djelatnošću, ali ako bude više zakona i oni će vjerojatno više raditi na tome, ističe Ivanić.
Govoreći o mogućoj smjeni ministra Slavka Matanovića, koji je član DF-a, kaže kako ne vidi neke posebne razloge za promjenu, ali da na to ne mogu utjecati, jer to oavisi od stranaka iz FBiH.
– Ako dođe do zahtjeva za njegovu smjenu, mi tada možemo ili biti u novoj kombinaciji, ili ne biti. Ako ne budemo mi, bit će SNSD. Mi nemamo problema s ministrom Matanovićem i ne tražimo promjene. Međutim, ako se stranke iz FBiH odluče za smjenu, mi nećemo imati izbora, kaže Ivanić.
– Čovjek sam koji čvrsto brani poziciju RS-a u oviru Ustava, ali isto tako čvrsto insistiram na dogovoru, kompromisu i rješenju. Mislim da pametni ljudi uvijek mogu naći rješenje u svakom ustavnom okviru, ako žele, a ni najidealniji ustavni okvir za idiote i ljude koji ne žele pronaći rješenje ne znači ništa. Čovjek sam koji hoće stabilnu BiH, čiji je RS sastavni dio. Želim s ponosom reći da pripadam srpskom narodu, ali ne mislim da se taj identitet treba graditi na sukobu s Bošnjacima i Hrvatima, nego u dogovoru. Želim vidjeti BiH u EU-u, jer ulaskom tamo sve naše razlike postaju manje bitne, ističe on komentiraući optužbe iz RS da je “izdajica”.
Komentirajući činjenicu što je Milorad Dodik izjavio da referendum neće biti održan 15. studenog kako je najavljivano, kaže kako mu je to toliko postalo smiješno da, kada i sam govori o tome, “prlja se u blatu kojeg je napravio Dodik pričom o referendumu”.
– I ja sam nezadovoljan Sudom BiH. Mislim da su Sud i Tužiteljstvo bili pod ogromnim političkim utjecajem i to puno više stranaca, nego bilo kojeg naroda ovdje. Ne mislim da je referendum način da se to riješi i da je vlast RS-a ušla „grlom u jagode“. Očekivali su da će ih netko doći moliti i klečati pred njima i da će dobiti ustupke. Pokazalo se da Europa nije spremna na to i oni sada traže izlaz iz cijele priče, pojašnjava Ivanić za Faktor.ba./HMS/