Published On: Sun, Nov 1st, 2015

PAD RUSKOG AIRBUSA Pronađeno 129 tijela, crna kutija na analizi

Do sada je utvrđeno da crne kutije, sadrže snimke razgovora između dvojice pilota, kao i između pilota i članova posade.
Nakon pada ruskog civilnog zrakoplova u središnjem dijelu poluotoka Sinaja, u kojem nije bilo preživjelih, egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da je nemoguće utvrditi uzrok pada ruskog putničkog zrakoplova na Sinaju sve dok se crna kutija ne ispita.
Sličan stav iznijela je i ruska agencija za zrakoplovni promet iz koje je priopćeno da nema svrhe nagađati o uzrocima pada zrakoplova dok ne postoje pouzdani podaci o okolnostima nesreće, prenosi je Sputnjik.
Trenutno ništa ne ukazuje na to da su uzroci pada zrakoplova bili tehnička greška ili greška u kokpitu ili bilo kakav vanjski udar, navela je ta agencija.
Egipatski premijer je na konferenciji za novinare rekao da se ne smatra da iza pada zrakoplova stoje neke “neregularne aktivnosti”, prenio je Reuters.
Iz njegova ureda je priopćeno da je crna kutija pronađena u repu zrakoplova i poslana je na stručnu analizu.
Obradom u državnom tužiteljstvu, utvrđeno je da crne kutije, sadrže snimke razgovora između dvojice pilota, kao i između pilota i članova posade, izvijestio je egipatski list “Al Ahram”, prenijela je RT.
Naime, “Arbus A321”, ruske zrakoplovne kompanije “Kogalymavia” srušio se jučer oko 100 kilometara od Arisha na sjevernom Sinaju, pri čemu su poginuli svih 224 putnika i članova posade.
Egipatski premijer je na konferenciji naveo da su šanse za pronalaženje preživjelih praktično jednake nuli i dosad je pronađeno 129 tijela nastradalih.
Ismail je priopćio da stiže ruski tim u Egipat, kao i da se ta država priprema primiti obitelji žrtava.
Ruska kompanija, čiji se zrakoplov srušio na Sinaju, objavila je na web stranici da je letjelica bila u dobrom stanju i da je pilot bio iskusan, prenosi N1.
Avion “Airbus A321″ prošao je tehničku provjeru 2014.”, objavljeno je na stranicama kompanije “MetroJet”, poznate i kao “Kogalymavia””.
Kapetan je identificiran kao Valeri Nimov, koji je imao 12.000 sati leta, od čega 3.860 na zrakoplovima “Airbus A321”, prenio je AP.
Rusko ministarstvo prometa odbacilo je medijske navode da su ruski putnički zrakoplov oborili teroristi raketom zemlja-zrak, nakon što je ogranak ekstremističke grupe tzv. Islamska država u Egiptu na društvenim mrežama preuzeo odgovornost za rušenje ruskog zrakoplova.
Naime, militantna skupina povezana s Islamskom državom u Egiptu u subotu je objavila da preuzima odgovornost za rušenje ruskog putničkog zrakoplova nad Sinajem.
U priopćenju skupine na Twitteru navodi se da su “borci Islamske države uspjeli srušiti ruski zrakoplov iznad Sinaja s 220 ruskih križara. Svi su ubijeni, Bogu hvala”.