IVANA BRKLJAČIĆ: ‘Od zdravog čovjeka napraviše propalicu’

Veliki skandal potresao je susjednu BiH, ali i Hrvatsku, kada je, zbog obiteljskog nasilja uhićen bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić.

Buntića je prijavila njegova supruga, a vijest se brzo proširila. Ubrzo nakon toga mnogi su osudili Buntićevo ponašanje, a svoje mišljenje putem Facebooka podijelila je bivša hrvatska atletičarka Ivana Brkljačić.

“‘Ne znam kako se dogodio propust unutar sustava policije da im psihopat prođe sva testiranja, ali mogu znati kako sustav sporta od zdravog čovjeka napravi propalicu, pijanca i očigledno ovisnika” započela je.

Šokantno nasilje

“No, sustav sporta nije kriv što je Buntić prebio ženu i što posjeduje ilegalno oružje. Sustav sporta zakazao je u tome što se ne brine o bivšim sportašima i o njihovoj prilagodbi na život i karijeru nakon karijere.

Živi dokaz da od Mesića , nasilnika nad vlastitim narodom, ne treba primati odličja.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Uređene zemlje tako čuvaju svoje kadrove, još za vrijeme karijere aktivno brinu o obrazovanju, pronađu mjesto za svakog od sportaša i to su im dragocjeni kadrovi što unutar saveza što unutar lokalnih zajednica i klubova. U Hrvatskoj to nije slučaj, bivši sportaši najčešće su poželjni samo ako nestanu, šute i sami se bore sa životnim okolnostima na koje ih nitko nije pripremio.

Ne znam iskreno je li bi pomoglo išta od toga Buntiću, ne znam je li bi mu život drugačije izgledao da je zadužen za mlade rukometaše iz svog kraja, ne znam je li bi mu pomoglo da osjeća odgovornost i pripadnost prema svom savezu i kolegama. Možda godišnji samo razgovor, nekakvo uključivanje bi značilo nešto. To su vojnici, često naviknuti biti vođeni i nije ni prvi ni zadnji koji se pogubio jer ne znaju živjeti bez autoriteta, discipline i odgovornosti.

Ali i dalje nasilnik je nasilnik, opravdanja nema. Samo, je li rođen nasilnik ili se jednostavno odao porocima i potpuno pogubio? Kako god izgovora nema, ali je činjenica da se sustav sporta ne propitkuje jesmo li zakazali.