Ruskim znanstvenicima, točnije volonterima iz Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku, koji prate migracije orlova, ponestalo je novca nakon što su im ptice iz južne Rusije i Kazahstana odletele u Iran i Pakistan, a njihovi SMS odašiljači ondje su “natukli” ogromne račune zbog – roaminga! Čuvši za veliki financijski problem istraživačkog tima, ruski mobilni […]

" />
Published On: Ned, lis 27th, 2019

Istraživački tim ostao bez novca – orao otišao u roaming

Ruskim znanstvenicima, točnije volonterima iz Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku, koji prate migracije orlova, ponestalo je novca nakon što su im ptice iz južne Rusije i Kazahstana odletele u Iran i Pakistan, a njihovi SMS odašiljači ondje su “natukli” ogromne račune zbog – roaminga!

Čuvši za veliki financijski problem istraživačkog tima, ruski mobilni operater Megafon odlučio im je “obrisati” dug, a njihovu projektu ponudio je posebnu i jeftiniju tarifu, prenosi BBC.

No bez obzira na tu velikodušnu ponudu, znanstvenici su na društvenim mrežama pokrenuli crowdfunding kampanju kako bi otplatili račune.

Ispostavilo se kako je “najrastrošniji” bio stepski orao Min, koji je iz Kazahstana odletio u Iran – on je, naime, sam uspio potrošiti čitav proračun koji je bio namijenjen svim orlovima!

Min je u Kazahstanu bio izvan dometa mobilne mreže, no sve njegove prikupljene poruke, a bilo ih je puno, uspjele su se poslati čim je doletio do iranskog teritorija.

Inače, putem SMS poruka isporučuju se koordinate ptica za vrijeme njihove migracije, a istraživačka ekipa potom koristi satelitske fotografije kako bi provjerila jesu li ptice stigle na sigurna mjesta.

Spomenuta ruska ekipa trenutačno prati 13 orlova. Ptice se uzgajaju u Sibiru i Kazahstanu, a lete sve do južne Azije, prenosi Jutarnji list.