Utorak, 21 svibnja, 2024

ISTRAGA OPET VODI NA SEFERA: Na dan zločina u Trusini, “ZULFIKARU” je naređivao Halilović

Must Read

 U sudskom premetu koji se u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu vodi zbog ratnog zločina u Trusini kod Konjica, vojni vještak Nehru Ganić zaključio je da 16. travnja 1993., na dan zločina, odred “Zulfikar” nije bio pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) već u Prvom korpusu, javio je BIRN – Justice Report.

Vještak Tužilaštva BiH je u pisanoj analizi izrazio sumnju da je bila zaživjela naredba od 12. travnja 1993. u kojoj je navedeno da odred “Zulfikar” iz Štaba Vrhovne komande prelazi u sastav Prvog korpusa, pri kojem je bila i Operativna grupa “Igman”. 

Međutim, svaku sumnju je otklonio uvidom u “dodatne dokumente”, rekao je.

Sudskom vijeću nije bilo poznato “koja je to druga dokumentacija” te je najavilo da će o tome postaviti pitanja.

“Očito je da je odred bio potčinjen, odnosno stavljen u sastav Prvog korpusa, koji ga je pridodao Operativnoj grupi ‘Igman’”, kazao je vještak Ganić, koji je tokom suđenja odgovarao na pitanja Edine Rešidović, braniteljice optuženog Nihada Bojadžića. 

Vještak se složio s braniteljicom da se kroz borbene izvještaje Prvog korpusa i Operativne grupe “Igman” najbolje može vidjeti je li bila zaživjela naredba o potčinjavanju odreda.

Prema optužnici, odred “Zulfikar” je za vrijeme sudjelovanja u napadu na selo Trusina bio pri Štabu Vrhovne komande ABiH, na čijem čelu je bio Sefer Halilović. 

Vještak je dao iskaz na suđenju Nihadu Bojadžiću, Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima odreda “Zulfikar” te Senadu Hakaloviću koji je bio vojnik brigade “Neretvica”.

Ališpago je optužen da kao komandant odreda “Zulfikar” nije “preduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni”.

Vještak je rekao da je dužnost komandanta da istraži zločin u cilju kažnjavanja počinitelja ili da obavijesti pretpostavljene ako to nije u mogućnosti.

“U krajnjem slučaju će izvijestiti i time sa sebe skida odgovornost”, zaključio je Ganić.

Vještak je također kazao da ne može sa sigurnošću potvrditi da je odred “Zulfikar” bio “nositelj djestva” u Trusini iako je to rekao 5. studenoga, kada je počeo s iznošenjem nalaza i mišljenja.

Ispitivanje Ganića bit će nastavljeno i narednog ponedjeljka, 19. studenoga. (Dnevnik.ba/F)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -