Published On: Sub, stu 23rd, 2019

ISTINA JE NAJJAČE ORUŽJE – Treba li država uvesti poligrafsko ispitivanje svih političara – prije, tijekom i nakon karijere?

Svijet više ne funkcionira normalno. Političari, lopovi, suci, korporatisti, lobisti, pedofili i drugi prijestupnici na dnevnoj bazi skandalima popunjavaju medijski prostor. To je samo ono što se vidi i što znamo. Mali nastradaju za ukradenu čokoladicu, a veliki se solidarno izvlače iz gotovo svakog problema. Možemo zamisliti što bismo pronašli kada bismo spoznali ono što još nije otkriveno. Možda rješenje postoji? Uvedimo sistematski poligraf za sve koji su dobili povjerenje od naroda.

U filmu Snowden smo imali priliku pogledati scenu gdje se ovaj svjetski zviždač poligrafski testira i naravno hvata u laži. Ako niste znali u Americi svi djelatnici tajnih službi moraju redovito proći poligrafsko testiranje. Interesantno je znati kako američki sud priznaje poligrafske dokaze, što nije slučaj u naših balkanskim zemljama, osim u Makedoniji.

ŠTO JE POLIGRAF?

Poligraf je skup opreme koja mjeri psihološku reakciju osobe koja se ispituje, kako bi se zaključilo laže li osoba ili govori istinu. Ova naprava temelji svoje rezultate na emocionalnoj reakciji osobe koja se danas može mjeriti.

U Srednjem vijeku je postojala primitivna tehnika gdje se koristilo brašno kojeg je osoba morala progutati. Ako je došlo do sušenje usta, smatralo se da osoba ne govori istinu tj. laže. Slična tehnika je postojala u Kini prije 2000 godina. Umjesto brašna, Kinezi su koristili rižu.

Neke crkve u Americi također koriste razne vrste poligrafa kod inicijacije. Scijentološka crkva je jedan od pionira koja je uvele poligraf pri inicijaciji svojih članova.

Moderni uređaji danas mjere razinu stresa, količinu znoja, provodnost tijela, tlak, puls, disanje, temperaturu tijela i druge vidljive i nevidljive reakcije našeg tijela.

Iako je efikasnost poligrafa kritizirana, danas je ovaj uređaj vrlo pouzdan i vrlo rijetko griješi.

ZAŠTO SE POLIGRAF STIGMATIZIRA?

Stvar je i više nego jasna. Oni koji odlučuju (političari) ne žele se kompromitirati. Put do vrha vlasti za sobom vjerojatno prati niz nepravilnosti. Vjerojatno niti jedan aktualni političar ne bi prošao poligrafski test, čime bi bio lustriran.

Zamislite društvo gdje imamo predstavnike koji se provjeravaju svakoga mjeseca? Možemo ići i dalje. Prije i nakon potpisivanja ugovora, protagoniste možemo poligrafski testirati i uvjeriti se u njihovu korektnost?

Sigurni smo bi mnogi današnji političari momentalno odustali od politike i posvetili se nečemu drugom.

Ako jedan američki tajni agent mora kontinuirano biti čist 100%, zašto to ne bi vrijedilo i za političare? Doista se radi o nacionalnoj sigurnosti.

IDEJA KAKO BI SVE FUNKCIONIRALO?

Portal Logično pazi na privatnost na koju svatko ima pravo. Zbog toga poligrafsko ispitivanje ne bi trebalo zalaziti u privatnu sferu, osim ako ona nema kriminalnu pozadinu.

Svatko bi imao pravo na slobodan izbor tj. hoće li pristupiti poligrafskom ispitivanju ili ne. Ako ne želi, sve funkcije koje mogu ugroziti druge ne bi mogao obnašati.

Države vođene osobama koje su prošle poligrafsko i medicinsko testiranje bi napredovale puno brže nego one korumpirane. Politički predstavnici bi vodili računa o svojim biračima, a ne interesima javnih i okultnih mreža.

Ideje su svuda oko nas, samo ih treba primijeniti, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare